Događaji

ŠIROKOGRUDNI PROJEKT

Općina Vir financira troškove kastracije i sterilizacije mačaka i pasa

Općina Vir financira troškove kastracije i sterilizacije mačaka i pasa

Općina Vir financirat će troškove sterilizacije i kastracije pasa i mačaka na području virske općine u 2024. kako bi se kontroliralo njihovo razmnožavanje te smanjio broj napuštenih pasa i mačaka.

Ova vijest pionirska je ne samo za otočne prilike, jer je Općina Vir prvi put u svojoj povijesti donijela Odluku o financiranju troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka,  nego i za cijelo područje Zadarske županije. Pravo na financiranje troškova sterilizacije i kastracije imaju posjednici pasa i mačaka koji imaju prebivalište na području općine Vir, dok pas za kojeg se traži sterilizacija ili kastracija – mora biti čipiran. Odluka vrijedi za posjednike do dva psa i tri mačke godišnje, a sterilizacija i kastracija vršit će se u Veterinarskoj ambulanti Bokanjac s kojom je Općina Vir potpisala ugovor u vrijeme dok je proračun još bio aktualan i važeći. 

– Općina Vir napravila je pionirski posao. S obzirom na to da je broj životinja na otoku Vir zaista velik, riječ je o neminovnosti. Iako godinama radimo kastracije i sterilizacije, teško je procijeniti o kojem broju životinja govorimo kada je u pitanju Vir – kaže Antonio Lokin, dr. med. vet. iz Veterinarske ambulante Bokanjac koja ljekarnu i poslovnu jedinicu ima na otoku Viru kod autobusnog kolodvora. Još jednu ambulantu VA Bokanjac otvorit će u Zatonu, pa će Viranima stručna veterinarska usluga biti još bliže. Što se tiče ostvarivanja prava na financiranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka, u Odluci koju je potpisao načelnik Općine Vir Marino Radović stoji da zahtjev podnose posjednici životinje uz dokaze o prebivalištu i čipiranju (za pse), i to Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Općine Vir. S ispunjenim zahtjevom dobiva se rješenje kojim se odobrava financiranje troškova, a sredstva financiranja uplaćuju se ovlaštenoj veterinarskoj ustanovi s kojom je Općina Vir sklopila ugovor. U ovom slučaju riječ je VA Bokanjac u Zadru. 

– Nadamo se kako će se ovaj oblik suradnje proširiti i na područje Nina, Privlake i Vrsi. Nije poanta u tomu da se, ne daj Bože, eliminiraju mačke, nego da se zaustavi njihovo nekontrolirano razmnožavanje. Isto je i sa psima – objašnjava dr. Lokin da je posao lakši s mačkama koje se daju uhvatiti, jer su ranije bile napuštene ili su pitomije zbog privremenog hranjenja, dok je s macama lutalicama koje se ne daju uhvatiti puno veći problem. Za takve akcije nedostaje ljudi, odnosno volontera, a pogotovo mladih ljudi koji mogu odgovoriti zahtjevnom izazovu hvatanja mačaka. 

– Moramo razlikovati kućne mace, mačke skitnice i mačke koje dolaze na privremeno hranjenje. Kućne mačke uvijek su kastrirane ili sterilizirane, dok one koje dolaze na hranjenje predstavljaju problem – napominje doktor Lokin podsjećajući kako je Općina Vir primjer dobre praske jedinica lokalne samouprave vezanih uz financiranje kastracije ili sterilizacije skrbničkih pasa i mačaka. Riječ je o iznimnoj praksi koju je donedavno provodilo svega 12 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, i to Ernestinovo (besplatna kastracija pasa), Čepin (besplatne kastracije pasa i mačaka), Gospić (sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka), Knin (također sufinanciranje), Kutina (također sufinanciranje), Lepoglava (sufinanciranje 50 posto iznosa troškova), Otočac (sufinanciranje prvog cijepljenja i mikročipiranja pasa te također sufinanciranje kastracije i sterilizacije pasa i mačaka), Popovača (također sufinanciranje), Požega (također sufinanciranje uz mikročipiranje pasa), Rab (također sufinanciranje s 50 posto iznosa troškova), Slunj (također sufinanciranje), Varaždin (financira kastracije mačaka) i Vrbovec (također sufinanciranje). Ovoj nevelikoj listi jedinica lokalne samouprave možemo pridodati još Općinu Kistanje koja sufinancira kastraciju i sterilizaciju pasa i mačaka, također Općinu Štefanje te Općinu Veliku Pisanicu i Općinu Punat, dok Općina Novigrad Posavski poput Općine Vir u cijelosti financira kastraciju i sterilizaciju pasa i mačaka. 

– Općina Vir postupila je širokogrudno kada je pokrenula ovaj projekt. Troškove bi trebali snositi vlasnici, međutim jasno je kako nemaju svi dovoljno novca. Zato bi se Virani trebali odazvati u što većem broju kako bismo riješili problem maca koje nisu kastrirane ili sterilizirane. One su na Viru veći problem – poručuje dr. Lokin iz Veterinarske ambulante Bokanjac te navodi primjer ljubitelja životinja poput Christiana Hoffera iz Vrsi koji svake godine financira kastraciju i hranjenje većeg broja mačaka, dok je jedna Viranka posljednjih godina iz svog džepa platila kastraciju i sterilizaciju čak 240 virskih maca. 

Druga dobra vijest su zakonske promjene koje su od 2. travnja stupile na snagu s izmjenama Kaznenog zakona kojima se jača zaštita životinja u Hrvatskoj. Tako se primjerice napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje policiji, odnosno općinskom državnom odvjetništvu. Kazna je do godinu dana zatvora, ili dvije godine ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja. Također, povisuju se kazne za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja na kaznu zatvora do dvije godine i tri godine, ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja. Zlostavljačima i ubojicama životinja odsad se može izreći sigurnosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne do pet godina.

Sve navedene zakonske promjene i novosti zapravo su bili prijedlozi koje su Prijatelji životinja poslali Ministarstvu pravosuđa i uprave tijekom rada na izmjenama i dopunama Kaznenog zakona. U Prijateljima životinja smatraju kako će ove zakonske promjene potaknuti gradove i općine da paralelno rade na sprječavanju napuštanja životinja, potom da provode kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava te da educiraju javnost o odgovornoj skrbi za životinje i da u konačnici financiraju kastracije pasa i mačaka. 

IZNOSI S KOJIMA ĆE OPĆINA VIR FINANCIRATI KASTRACIJU I STERILIZACIJU PASA I MAČAKA

U cilju kontrole razmnožavanja i smanjenja broja napuštenih mačaka i pasa Općina Vir financirat će sterilizaciju i kastraciju u sljedećim iznosima: 100 eura za sterilizaciju psa do 10 kilograma, 110 eura za sterilizaciju psa od 10 do 20 kilograma, 120 eura za sterilizaciju psa od 20 do 40 kilograma, 150 eura za sterilizaciju psa težeg od 40 kilograma, 80 eura za kastraciju psa do 10 kilograma, 100 eura za kastraciju psa (od 10 do 20 kilograma), 110 eura za kastraciju psa (od 20 do 40 kilograma), 130 eura za kastraciju psa težeg od 40 kilograma, 60 eura za sterilizaciju mačke i 40 eura za kastraciju mačke.  

Sredstva financiranja uplatit će se na račun veterinarske ambulante Bokanjac s kojom je Općina Vir sklopila ugovor, a u slučaju da je posjednik životinje sam podmirio trošak sterilizacije i kastracije u VA Bokanjac, Općina Vir uplatit će posjedniku iznos ne veći od onog propisanog Odlukom o financiranju troškova. Posjednik treba priložiti račun iz VA Bokanjac i broj računa za uplatu sredstava financiranja. 

 


Reci što misliš!