Događaji

U hotelu Kolovare

Održana panel rasprava "Obnova željezničke pruge Knin - Zadar u funkciji gospodarskog rasta Zadarske županije"

Održana panel rasprava
HGK

U hotelu Kolovare u Zadru u organizaciji Županijske komore Zadar, održana je panel rasprava "Obnova željezničke pruge Knin - Zadar u funkciji gospodarskog rasta Zadarske županije".

Panel je okupio 80 sudionika, predstavnika gospodarskog sektora i jedinica lokalnih uprava i samouprava te javnih institucija.

Cilj panel rasprave bio je informirati sve zainteresirane dionike o statusu procesa obnove željezničke pruge Knin - Zadar čiji je naručitelj HŽ Infrastruktura, a kao panelisti u raspravi su sudjelovali Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ivan Kršić, predsjednik uprave HŽ Infrastruktura d.o.o., Svetlana Petrović, direktorica za investicije i razvoj Delta terminali d.o.o. i Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja za komercijalno-operativne poslove i marketing u Lučkoj upravi Zadar.

Uvodne govore održali su Denis Ikić, predsjednik Županijske komore Zadar i Dario Soldo, direktor Sektora za promet Hrvatske gospodarske komore.

Državni tajnik Bilaver je naglasio kako je nakon niza godina čekanja konačno pokrenut proces obnove ove dionice, istaknuvši kako su financijska sredstva osigurana te se smo čekaju natječaji i početak gradnje. Istaknuo je rekonstrukciju postojeće, odnosno izgradnju nove bibinjske obilaznice koja će se tunelom dužine 2,8 kilometara kroz Bibinje spojiti s postojećom trasom u Gaženici. Ta faza je procijenjene oko 75 milijuna eura.

"Sad smo u investicijskom naletu i na red je došla ova pruga, to više nije nekakva priča, jer se ubrzo otvara natječaj za obnovu pruge ovog dijela od Knina do Zadra, ali i do kraja godine očekujemo izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju tunela dužine 2,8 kilometara kojim će se pruga izmjestiti iz naselja Bibinje i Sukošana, te u konačnici tračničko povezivanje Zračne luke Zadar sa Gaženicom i glavnim kolodvorom u Zadru", izjavio je Bilaver.

Svetlana Petrović iz Delta terminala d.o.o. je kao predstavnica privatnog sektora na panelu naglasila kako je obnova željezničke pruge od presudne važnosti za njihovo poslovanje jer sve tvrtkine buduće investicije, a one se ukupno procjenjuju na oko 180 milijuna eura, povezne upravo sa obnovom i izgradnjom nove željezničke trase.

Ivan Kršić, predsjednik HŽ Infrastrukture, ukratko je pojasnio kako će izgledati radovi i što se može očekivati od ove pruge. Naglasio je kako ovo nije toliko zahtjevan projekt da se ne bi realizirao u predviđenom roku od tri godine, iako je skup.

“Mi trenutno imamo ugovor o projektiranju i idemo u ishođenje lokacijske dozvole za spoj na Zračnu luku koji bi trebao biti gotov do kraja godine. Nakon toga kreće odluka hoćemo li krenuti u raspisivanje natječaja za izvođenje radova. To nisu nekakve priče, to je tu. Počelo je i trajat će desetak godina jer je kompliciranije izvoditi ovakve radove nego ceste i autoceste koje smo radili kroz polja i brda. Ovdje se radi o kompleksnijem procesu jer se ovakvi projekti izvode uz istovremeno nesmetano funkcioniranje prometa. I upravo zato imamo jedan veliki izazov pred sobom.”

HŽ Infrastruktura pokrenula je postupak javne nabave za izvođenje radova, a procijenjena vrijednost radova iznosi 90 milijuna eura. Predviđeno trajanje projekta je 48 mjeseci.


Reci što misliš!