Događaji

#sajam

Znanstveni sajam STEM County: Kreativnim dječjim radom do odličnih ideja!

Znanstveni sajam STEM County: Kreativnim dječjim radom do odličnih ideja!

Znanstveni sajam STEM County na kojem su svoje radove predstavili učitelji i učenici osnovnih škola koje su sudjelovale u projektu, održao se 20. i 21. ožujka 2024. godine u Multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije u Zadru.

Prvog dana sajma održana je uvodna konferencija na kojoj su sudjelovali Anita Dražić iz ustanove INOVAcija, Joso Nekić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo te Ivana Guglielmini, voditeljica projekta.

„Znanstveni sajam služi kako bi se prezentirali fizički, opipljivi radovi proizašli iz svih održanih radionica. Najveća vrijednost STEM County projekta je ta što nam u projektu sudjeluje 58 učitelja iz 13 osnovnih škola grada Zadra i Zadarske županije, preko 600 djece, od toga 47 darovitih učenika i oko 35 učenika s teškoćama. To je svakako najveća vrijednost postignuta kroz ovaj projekt. Pred sam kraj projekta, mogu reći da smo izvršili i postigli sve ciljeve, rezultate i pokazatelje koje smo si zadali projektnim prijedlogom.“ - izjavila je Ivana Guglielmini.

Predstavljena je i STEM maketa koju su, uz mentortstvo prof. Ante Marjanovića iz OŠ Stanovi, izradili daroviti učenici – sudionici projekta. Učenici su u okviru projekta STEM County bili podijeljeni u četiri tematska HUB-a: EKO STEM, STEM START, 3D STEM I ROBO STEM.

Prema zadanim temama svaki HUB izradio je svoj dio makete pomoću lego kockica i 3D printera, a na oznakama svakog HUB-a slova su ugravirana laserskim graverima. Oznake HUB-ova su istaknute na karti makete te označavaju lokacije na kojima su se odvijale aktivnosti projekta.

Prilikom izrade makete korištena je oprema nabavljena sredstvima projekta. Tijekom drugoga dana Znanstvenog sajma, prof. Biljana Agić iz OŠ Šime Budinića održala je kratku prezentaciju o STEM aktivnostima te aktivnostima iz područja Aktivnog građanstva.

„Tijekom realizacije aktivnosti nastojalo se uvrstiti sva STEM područja koja su bila zadana te na inovativan način kreirati rješenja za trenutno aktualne izazove. Djeca su pokazala iznimnu kreativnosti i inovativnost prilikom kreiranja radova te na taj način pokazala da su spremna za izazove budućnosti“ – izjavila je prof. Biljana Agić.

Škole koje su predstavile radove su: OŠ Petra Preradovića (Anita Šimac, Margarita Morić i Renata Cvetkovski), OŠ Šime Budinića (Biljana Agić, Ana Batur i Ivanka Burazer), OŠ Voštarnica (Sara Katić), OŠ Stanovi (Anto Marjanović, Lea Brković Barešić), OŠ Krune Krstića (Anita Nikić, Barbara Hadeljan, Olivija Babec i Dolores Zurak), OŠ Zadarski otoci (Darko Vulin, Branka Čatlak, Irina Kozličić Juraga i Ivana Šoše), OŠ Ražanac (Maja Perković i Ljiljana Vrkić) i OŠ Šimuna Kožičića Benje (Kristina Kraljev, Lovre Lovrinov i Andrea Golem). Fotografije radova koji su bili izloženi na događanju možete pronaći na linku:

https://drive.google.com/drive/folders/1sMsMFt_46q8Az4BmyuotoV9w3V24SspH?usp=drive_link

Link na društvene mreže Projekta:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086000917454 https://www.instagram.com/stem_county/?hl=en

Projekt STEM County se financira u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva" koji čini dio Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i kraljevine Norveške, a provodi se u razdoblju od 15. srpnja 2022. do 14. travnja 2024. godine.

Više informacija o financijskom mehanizmu: https://eeagrants.hr Više informacija o programu: https://eeagrants.hr/programi/lokalni-razvoj-i-smanjenje-siromastva


Reci što misliš!