Događaji

poduzetnički inkubator

Konferencija o "burnoutu": Zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i odvajanje vremena samo za sebe su ključni

Konferencija o
HRT

O prevenciji izgaranja na poslu govorilo se danas na konferenciji „Radi pametnije i živi bolje“ u novom Poduzetničkom inkubatoru na Bilom brigu.

Umor se pretvara u kroničnu iscrpljenost, a iscrpljenost u zdravstvene probleme i gubitak motivacije i zadovoljstva, u poslu i životu. Riječ je o „Burn-out“ sindromu, a o prevenciji izgaranja na poslu govorilo se danas na konferenciji „Radi pametnije i živi bolje“ u novom Poduzetničkom inkubatoru na Bilom brigu.  

Predavači iz više područja okupljenima su govorili o načinima opuštanja , kao i stvaranja pozitivne poduzetničke klime. Jedan od predavača bio je i Frane Herenda, zadarski farmaceut i fitoaromaterapeut koji se bavi upravo burn-outom- upozorava kako su zaposleni ljudi, čak i djeca, zaboravili kako se odmara: 

- Zadnjih godina imamo ogroman broj djece koju dovode roditelji. Tu su nemiri u želucu, bolovi u crijevima, pa onda idu ispitivanja na gastritis, refluks želuca. djeca su nam ekstremno preopterećena , stvorili smo društvo u kojem smo neprestano dostupni i u kojemu moramo neprestano raditi. Imamo zakašnjelu amerikanizaciju sustava potkrepljenu s društvenim mrežama .Jednostavno nemamo trenutka odmora a nama svima treba odmora. A djeca moraju naučiti da je dobro da im je ponekad dosadno - smatra Herenda.

Preskakanje odmora i jurnjava dovode do izgaranja, upozorila je psihoterapeutkinja Irena Jurjević : 

- Kad god se izlažemo, kad god se trošimo, pa bilo to i u onome što volimo, ako je toga previše, mi ćemo se ugasiti  - to je prirodna reakcija našeg organizma na neprirodne uvjete kokline. Svi smo tome izloženi, ako ne pazimo na sebe i nemamo zdrave načine koreguliranja kroz život. 

U kreiranju pozitivnog poslovnog okruženja puno znače sitnice, pa i uređenje interijera odnosno senzornih prostora. 

Petra Novak , diplomirana dizajnerica vrtova tvrdi da na razinu stresa utječe svjetlost kao i boje:  

- Uvođenjem auditivnih, olfativnih , jestivih elemenata u prostor mi znatno možemo smanjiti razinu stresa. Od boja jako su dobre plava i zelena boja jer nas povezuju s prirodom i smiruju nas i ljubičasta potiče optimizam u prostoru. Čovjek jako dobro reagira i na jestive elemente - nekakva košara s voćem, šalica čaja, ti mirisi i sam taj pogled na to  - to ljudima apsolutno djeluje terapeutski.

Zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i odvajanje vremena samo za sebe osnove su prevencije izgaranja na poslu pa i u privatnom životu – poruka je konferencije.

Izabela Laura, zadarska poduzetnica i organizatorica konferencije navodi kako je s razlogom konferencija pokrenuta upravo u Zadru, a ne, primjerice u Zagrebu, gdje su poslovne konferencije svakodnevnica:  

- Zadar obiluje poduzetnicima, freelancerima i poduzetnim ljudima koji pokreću promjene i stvaraju nešto svoje. Ovim događanjem, i to ciljano u novom poduzetničkom inkubatoru, želimo otvoriti vrata stvaranju poduzetničke scene u Zadru koja bi okupila i druge poduzetne građane, ne nužno samo poduzetnike.


Reci što misliš!