Događaji

znanost u fokusu

U Centru za kreativne industrije otvoren znanstveni sajam STEM County

U Centru za kreativne industrije otvoren znanstveni sajam STEM County

Na Znanstvenom sajmu sudjeluje 8 osnovnih škola Grada Zadra i Zadarske županije

Dvodnevni Znanstveni sajam STEM County održava se danas i sutra u Multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije – INOVACIJA. Svoje radove predstavili su učitelji i učenici osnovnih škola koji su sudjelovali u projektu.

Znanstveni sajam organizirao se kako bi potaknuo interes za znanost i znanstvena istraživanja kod mladih te omogućio učenicima koji su sudjelovali u projektu da prikažu rezultate svog rada. Na današnjem, prvom danu Znanstvenog sajma, prof. Anto Marjanović predstavio je STEM County maketu koju je izradio s darovitim učenicima, dok će sutra tijekom drugog dana sajma, Biljana Agić iz OŠ Šime Budinića održati kratku prezentaciju o STEM aktivnostima tijekom projekta te će tim povodom biti izloženi radovi proizašli s održanih radionica u sklopu projekta.

“Na Znanstvenom sajmu sudjeluje 8 osnovnih škola Grada Zadra i Zadarske županije i svaka od njih će u svom predstavljanju izlagati radove. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo ispunili gotovo sve ciljeve projekta, a ono što najviše veseli u cijeloj priči je to da nam je preko 600 učenika sudjelovalo u ovome projektu, od toga 47 darovitih i 35 učenika sa poteškoćama u razvoju. 13 osnovnih škola koje sudjeluju u projektu opremljene su novom STEM opremom za provođenje STEM aktivnosti”, istaknula je voditeljica projekta Ivana Guglielmini:

Pročelnik za školstvo Joso Nekić ovim je povodom još jednom istaknuo važnost izvannastavnih aktivnosti za razvijanje darovitosti djece za budućnost kroz Centre izvrsnosti koji su osnovani najprije za matematiku 2012./2013. potom za fiziku i informatiku, a najavljeni su i Centri izvrsnosti za hrvatski jezik:

“Ako je redovita nastava glavno jelo, onda su izvannastavne aktivnosti sok koje tom jelu daju dobar okus i mislim da ta sličica i dalje stoji. Rekao bih da je ovdje krenulo sve od naših Dana izvannastavnih aktivnosti koje smo realizirali još 2010.godine, a naša ideja je bila da pokažemo sve ono što se dobro radi u školama i u čemu djeca uživaju i u čemu su ona darovita.”

Podsjetimo, projekt STEM County ukupne vrijednosti oko milijun eura, financira se u okviru programa „Lokalnog razvoja i smanjenje siromaštva“ sredstvima kraljevine Norveške, a provodi se od 15.07.2022. do 14.04.2024.


Reci što misliš!