Događaji

dobre vijesti

Sanirat će se šetnice na Viru oštećene za vrijeme olujnog juga

Sanirat će se šetnice na Viru oštećene za vrijeme olujnog juga

Općina Vir dobila je od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dio sredstava za sanaciju betonskog dijela virskih šetnica oštećenih uslijed vremenskih nepogoda, a u pripremi je natječajna prijava projekta modernizacije javne rasvjete.

Danas je u Biogradu na Moru načelnik Općine Vir Marino Radović potpisao Sporazum  o sufinanciranju „Sanacija betonske šetnice“ u 2024. godini na temelju kojeg će Općina Vir od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobiti 26.550 eura za sanaciju betonskog dijela šetnica oštećenih uslijed orkanskog juga i vremenskih nepogoda.

Na Sporazumu je potpisan potpredsjednik Vlade RH i ministar Oleg Butković, a načelniku Radoviću predao ga je državni tajnik Josip Bilaver. Potpisivanju ovog Sporazuma prethodio je javni poziv resornog Ministarstva za sanaciju pomorskog dobra u javnoj upotrebi, na koji se javila Općina Vir s ukupnom procijenjenom vrijednošću projekta 52.320 eura s PDV-om. 

– Dobili smo maksimalan iznos na kojemu se zahvaljujemo resornom Ministarstvu i ministru Butkoviću. Bili smo zaista uporni, pa smo uspjeli realizirati sufinanciranje ovog projekta – kaže načelnik Radović. Do znatnih oštećenja betonskih šetnica došlo je tijekom studenoga prošle godine, ali i kasnije, kada su naleti olujnog vjetra i plimni valovi prouzrokovali priličnu štetu na južnom i jugozapadnom dijelu otoka. Djelatnici Vir održavanja i Čistog otoka doveli su stanje u red na prometnicama i javnoj rasvjeti, ali su oštećenja na šetnici ostala vidljiva. 

– Sada ćemo projekt odraditi kako treba – dodaje virski načelnik da će se sanirati od ranije postojeće betonske šetnice, ali ne i betonski mulovi. Općina Vir je u pripremi prijave još jednog projekta, a riječ je o projektu Vir održavanja naziva „Tisuću lampi“ koji će se kandidirati za natječajno povlačenje sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Plan je da se otočne ulice i naselja u kojima dosad nije provedena modernizacija javne rasvjete, uključe u ovaj projekt kako bi dobile energetski učinkovitu javnu rasvjetu koja zadovoljava sve zahtjeve iz Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Zbog lakšeg projektnog obuhvata odabrane su trafostanice u Žitnoj, Boboviku, Marini, Slatini, Brdonji, Velikoj Slatini, Pedinki, Torovima i Kozjaku. 

– Odlukom o privremenom financiranju, ili činjenicom da smo u takozvanom tehničkom proračunu, nemamo na raspolaganju sredstva koja su izglasana 20. prosinca na 15. sjednici Općinskog vijeća. Ministarstvo pravosuđa i uprave poništilo je tu sjednicu, a time i odluke naše većine od sedmero vijećnika, ali koristimo sve mogućnosti kako bi na zadovoljstvo te u korist naših građana, i dalje radili maksimalno – poruka je načelnika Radovića. 

U okviru posjeta Zadarskoj županiji, državni tajnik Bilaver dodijelio je ugovore i sporazume za ukupno 21 projekt županijskih lučkih uprava te gradova i općina ukupne vrijednosti oko 2,7 milijuna eura. Državnog tajnika dočekali su župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Biograda na Moru Ivan Knez te pored načelnika Radovića, drugi načelnici i gradonačelnici županijskih jedinica lokalne samouprave. 

 


Reci što misliš!