promocija turizma
Zalogaji Saše Begana, okusi otoka Paga i vina Zadarske županije oduševili Napulj
U Napulju se od 14. do 16. ožujka 2024. održava međunarodni turistički sajam Borsa Mediteranea del Turismo (BMT) na kojem je svoju ukupnu turističku ponudu predstavila i Zadarska županija.
Na jednom od vodećih turističkih sajmova u Italiji, Hrvatska je zemlja-partner što je značajno povećalo vidljivost nastupa, a pored Turističke zajednice Zadarske županije, svoju je ponudu također predstavilo i 10 ostalih partnera iz cijele Hrvatske – regionalnih destinacija, hotelijera, agencija, kao i nacionalni brodar, Jadrolinija.
Partnerstvo i prijateljstvo između Hrvatske i Italije svečano je obilježeno u obliku svečane večere prvi dan sajma, u četvrtak 14. ožujka s početkom u 20:00 sati u poznatom restoranu s pogledom na cijeli Napulj - Le Arcate.
Večeri je nazočilo preko 120 predstavnika diplomacije, gradskih uglednika, medija i poslovnih partnera, a događanje su uz domaćine, direktore i direktorice HTZ-a, TZ Zadarske županije, TZ Paga i TZ Kolana, uveličali veleposlanik RH u Italiji, Jasen Mesić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Josip Pavić, predstavnici uprave Jadrolinije, kao i trener košarkaškog kluba Napoli, Igor Miličić.
Partner večere bila je TZ Zadarske županije, zajedno s TZ grada Paga i TZ općine Kolan. Tema večeri bila je „Hrvatski turizam: od autentične turističke priče do premium ponude“ u koju se Zadarska županija uklopila predstavivši se vrhunskim eno-gastronomskim proizvodima – ribom, paškim sirom, te vinima.
Naime, Zadarska županija zajedno s otokom Pagom obilježili su aperitivo dio večere. Chef Saša Began pripremio je delicije u obliku zalogaja na bazi ribe, paške skute, šafrana i drugih naših namirnica, a ponuđen je i izbor raznih sireva s otoka Paga i to Paške sirane, Gligore i MIH-a, kao i ninski šokol.
Uz zalogaje, gosti su uživali u koktelima na bazi zadarskog Maraschina, te „limoncella“ kojeg rade koludrice te Degarra pjenušac.
Uz večeru posluženi su Pošip Kraljevskih vinograda, te Maraština Vinarije Bora.
Doživljaj je dodatno ojačala prisutnost Paškinja u atraktivnim nošnjama, proizvodi vrijednih ruku koludrica iz samostana sv. Margarite u Pagu - paški baškotini, rafajoli, pandešpanji, kao i dalmatinske melodije u izvedbi klape Sol.
Povodom nastupa na BMT-u direktorica Mihaela Kadija je izjavila: Nastavno na program razvoja eno-gastro turizma, odnosno brendiranja regije kao eno-gastro destinacije, jedna od ključnih točaka u programu rada za ovu godinu jest predstavljanje na ključnim emitivnim tržištima upravo kroz taj proizvod. Talijani, kao poznati ljubitelji odlične hrane i pića, ali i našeg podneblja, posebice otoka, pokazuju izniman interes za eno-gastro proizvod čime ih nastojimo privući u pred i posezoni.
Izdvojeno
-
Do petka iznadprosječno toplo uz jaku južinu, te većinom suho uz dosta sunčanog vremena. Za vikend hladnije, bura, osobito u subotu ponegdje kiša i grmljavina.
-
Hormonske lijekovi drastično su smanjili šanse da Amy ikada zatrudni pa joj je Karla odlučila pomoći
-
Svi znamo da donje rublje i čarape treba promijeniti nakon jednog nošenja, a treba li to isto napraviti i s pidžamom?
-
Ministarstvo financija ove je srijede, nakon ranijih najava Vlade, konačno pustilo u javno savjetovanje izmjene Zakona o lokalnim porezima, kojima će se uz to uvesti i porez na nekretnine, dok će se nasuprot tome ukinuti porez na kuće za odmor, navodi Večernji list.
Reci što misliš!