Događaji

14. ožujka!

U Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. 14. ožujka obilježen Dan broja Pi

U Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. 14. ožujka obilježen Dan broja Pi

Pi dan (π dan) se u matematičkom svijetu slavi svakog 14. ožujka, jer ako pišemo datum u obliku m.dd tada je to najjednostavnija aproksimacija broja π≈3.14. Još jedna važna poveznica sa π danom je rođendan Alberta Einsteina 14.03.

Učenici Martina Mršić 2.c, Klara Marčina 2.c, Karlo Čondrić 4.a i Petar Lisica 4.a pod

vodstvom profesorice Sanje Hanžek Bačkov su obilježili dan broja π u našoj školi.
Učenice Klara i Martina izradile su plakate (posebno je bio zanimljiv plakat sa QR kodovima – pronađite datum svog rođenja u znamenkama broja π), a Karlo i Petar izradili su prezentaciju o broju π.

- Kako bi dočarali beskonačnost broja π, zajedničkom snagama smo, uz dopuštenje ravnatelja, na ogradu stepeništa zalijepili 100 traka s decimalama broja π (svaka traka ima 10 decimala). Na ogradu škole uspjeli smo zalijepiti ukupno 1000 decimala broja π.

Drago nam je što su učenici bili oduševljeni tom idejom kada su ulazili u školu.

Profesorica informatike Maja Zuban je na 3D printeru isprintala broj π u zelenoj, crvenoj, bijeloj i zlatnoj boji koji su posebno uljepšali prostor za Dan broja π.
Osim u školi, Dan broja π proslavili smo odlaskom u pizzeriju .

Dogovor je bio da se u pizzeriji nađemo u 1 sat i 59 minuta (naravno popodne), jer tako i datum i vrijeme daju prvih šest znamenaka broja π (3.14159…) po američkom formatu za datume.


Reci što misliš!