Događaji

niz intervencija

Za otklanjanje šteta nastalih od poplava građani se mogu obratiti gradskoj upravi

Za otklanjanje šteta nastalih od poplava građani se mogu obratiti gradskoj upravi

Najveći broj dojava došao je sa zapadnog dijela Zadra, Petrčana, Kožina i Dikla. Podaci su to izneseni jutros na sastanku gradskih službi s gradonačelnikom.

Zbog olujnog nevremena praćenog grmljavinom i velikom količinom oborina tijekom noći, do 8:45 jutros, službe 112 i JVP zaprimile su ukupno 38 dojava građana zbog poplavljenih objekata i okućnica.

Do 8:30 službe JVP intervenirale su na 22 obiteljske kuće i 1 poslovnom prostoru, a 7 objekata je na čekanju zbog trenutne nedostupnosti samih objekata. Najveći broj dojava došao je sa zapadnog dijela Zadra, Petrčana, Kožina i Dikla. Podaci su to izneseni jutros na sastanku gradskih službi s gradonačelnikom.

Građani Zadra mogu i dalje pomoć zbog poplavljenih objekata zatražiti od JVP Zadar i Odvodnje d.o.o. Zadar.

Uslijed snažnog juga more je na pojedinim lokacijama nanijelo šljunak na pješačke staze i prometnice, pa je tijekom noći zatvorena za sav promet Trpimirova obala, a cestovne ophodnje krenule su noćas s čišćenjem prometnica vraćanjem izbijenih šahtova i uklanjanjem naplavljenih predmeta kako bi održali razinu prometne sigurnosti. Sve prometnice su sada prohodne.

Za otklanjanje šteta nastalih od poplava, građani se mogu obratiti gradskoj upravi na tel. 023/208-185, za eventualni odvoz krupnog otpada ili korištenje isušivača ili odvlaživača prostorija.

Do izgradnje sustava oborinske odvodnje najosjetljivije područje bilo je ono Bokanjca i Novog Bokanjca;  s tog područja nisu zaprimljene dojave o poplavljenim objektima, a ovo kišno nevrijeme prvi put od izgradnje popunile je i izgrađene retencije bazene.

Prema podacima DHMZ-a noćas je u Zadru palo 164 l kiše po m2, a najveća količina izmjerena je u intervalu od 23  do 24  sata, kada je palo 77 l/m2, ili 10 l više nego u satu najintenzivnijih padalina u poplavi 2017. godine. Količina kiše u tih sat vremena je ujedno je i viša od mjesečnog prosjeka oborina u ožujku u zadnjih 50 godina. Prema prognozi DHMZ-a , tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana ne očekuju se slične oborine, a krajem sutrašnjeg dana oborine će prestati.


Reci što misliš!