Događaji

8. ožujka

Međunarodni Dan žena obilježava borbu žena za ravnopravnost

Međunarodni Dan žena obilježava borbu žena za ravnopravnost
Dalibor Urukalovic

Danas, 8. ožujka, obilježava se Međunarodni dan žena. Svake godine 8. ožujka obilježavaju se sva postignuća, borbe i doprinosi žena diljem svijeta. Ovaj dan služi kao podsjetnik na prepoznavanje i doprinos žena u svim aspektima društva, od politike i gospodarstva do kulture i znanosti.

Tekstilne su radnice 8. ožujka 1857. u New Yorku održale javne demonstracije, prosvjedujući zbog loših uvjeta rada i niskih plaća.

Prosvjedi 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, a najpoznatiji je onaj iz 1908., kada je New Yorkom marširalo 15 tisuća žena tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Marširalo se pod sloganom "Kruha i ruža". Kruh je simbolizirao sigurnost, a ruža kvalitetu života.

Prvi Dan žena obilježen je početkom prošlog stoljeća, odnosno 1909. u Sjedinjenim Američkim Državama. U Kopenhagenu je 1910. utemeljen Dan žena međunarodnog karaktera, u čast pokreta za ženska prava i izgradnju potpore za ostvarivanje prava glasa za žene.

Brzo se obilježavanje ovog dana proširilo i na druge zemlje, pa je 1911. Međunarodni dan žena obilježilo preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

8. mart danas

Ove godine će se održati i tradicionalni noćni marševi u Zagrebu, Šibeniku, Splitu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu, kao i niz drugih manifestacija diljem zemlje.

Okupljene i okupljeni pod ovogodišnjom parolom "Feminizam i gotovo" počet će se sastajati u 18 sati na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, a povorka prema parku Zrinjevac kreće u 18:30. I ove godine podsjećaju na borbu bez kraja, odnosno na isticanje važnosti ženskih prava te ravnopravnost i jednakost. 

''Mizoginistima, klečateljima, obiteljašima i transfobima poručujemo: nećete nas prestrašiti, nećete nas ušutkati!'' poruke su koje su se mogle čuti na Noćnom maršu.

 


Reci što misliš!