Događaji

9.-10. ožujka

9. Festival maslina u subotu i nedjelju u zagrebačkom hotelu Sheraton

9. Festival maslina u subotu i nedjelju u zagrebačkom hotelu Sheraton
Josip Regović/PIXSELL

9. Festival maslina će se održati u subotu, 9. i nedjelju, 10. ožujka 2024. u hotelu Sheraton u Zagrebu uz slobodan ulaz. Među izlagačima nastupit će i maslinari i uljari iz kaljske tvrtke Mrotine d.o.o., koji su prošle godine u natjecateljskom dijelu osvojili zlatnu medalju za ulje, a ove godine na Festivalu sudjeluju i kao natjecatelji i izlagači.

Festival maslina u Zagrebu je postala renomirana manifestacija koju organizira udruga Zagrebački maslinarski institut. Iako udruga djeluje još od 2011., 1. Festival maslina u Zagrebu održan je 2016. godine i to na Zagrebačkom velesajmu.

Nakon nekoliko godina Festival je premješten u hotel Westin, a ove (2024.) godine održava se u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Osnovni cilj Festivala od samoga početka bio je približiti maslinu i maslinovo ulje Zagrebu i omogućiti građanima prepoznavanje i kupnju najkvalitetnijih ekstra djevičanskih maslinovih ulja proizvedenih u Hrvatskoj.

Nadalje, kroz niz stručnih predavanja, građanima pružiti argumente o nutritivnoj i zdravstvenoj dobrobiti korištenja maslinova ulja.

a813f43f11e05e0d5311fee2984d04d5.jpg?ranZa građane je posebno interesantna radionica – vođena degustacija ulja, na kojoj, uz stručna objašnjenja senzorskih analitičara, nauče kako prepoznati dobre karakteristike maslinova ulja (voćnost, gorčina, pikantnost, svježina isl.), ali i prepoznati potencijalne mane (užeglost, octikavost, miris po zemlji ili metalu).

Na taj način građani postaju informirani potrošači i kupci najkvalitetnijih ulja. Jednako tako, organizira se i radionica za pripravu kozmetičkih proizvoda na bazi maslinova ulja (kreme za lice i tijelo), te lista masline (čajevi, hidrolati i macerati). Obje radionice privlače veliki broj zainteresiranih polaznika.

Na prodajnoj izložbi u okviru Festivala prosječno sudjeluje 30 – 40 OPG-ova koji nude kvalitetno maslinovo ulje, druge proizvode od maslina, ali i proizvode koji se sljubljuju s njim, kao što su sir, vino, suhomesnati proizvodi, med, slastice. Na izložbi se također nude sredstva za maslinarstvo, zaštitu i gnojidbu, te oprema i alati.

Namjera Festivala je i edukacija maslinara o agrotehničkim mjerama u masliniku, preradi i čuvanju ulja, te pružanje novih saznanja o opremi za maslinarstvo, za zaštitu i ishranu maslina.

Ta im saznanja prenose najkvalitetniji stručnjaci s naših fakulteta i instituta, svaki u svojem području.

Do sada su na Festivalu sudjelovali stručnjaci s Agronomskog fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, zatim Medicinskog fakulteta u Rijeci, Sveučilišta u Zadru, Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, Ministarstva poljoprivrede RH, Agencije za hranu i poljoprivredu (HAPIH), Federalnog agro-mediteranskog zavoda, Mostar (BiH) i drugih organizacija.

Analizu i ocjenjivanje uvijek provodi ovlašteni panel senzorskih analitičara, osposobljen za objektivnu valorizaciju kvalitete ulja, u skladu s najvišim standardima.

Uzorke su na dosadašnjim Festivalima analizirali i ocjenjivali paneli ispitivača iz Šibenika/Vodica, Splita i Zadra. Veseli da ovo ocjenjivanje privlači veliki broj maslinara iz Hrvatske i iz okolnih zemalja, tako da je Festival već godinama postao međunarodna manifestacija, na koju svoja ulja šalju maslinari iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Godišnje se na Festivalu ocijeni između 250 i 300 uzoraka najboljih ulja. 


Reci što misliš!