Događaji

proglašena najbolja vina

Povodom svetkovine sv. Vinka u Stankovačkom domu kulture održana 27. tradicionalna degustacija vina

Povodom svetkovine sv. Vinka u Stankovačkom domu kulture održana  27. tradicionalna degustacija vina
M. Ledenko

Općina Stankovci i Udruga vinara Zadarske županije već 27. godina za redom organiziraju degustaciju vina sjeverne Dalmacije. Cilj je ove, već tradicionalne, manifestacije podizanje kvalitete vina, razvijanje natjecateljskog duha među proizvođačima i popularizacija vina s ovog područja.

Sveti Vinko, kao zaštitnik ove manifestacije,  ujedno  označava  i početak  radova u vinogradu i rezidbe vinograda, uz  Božji blagoslov i molitvu za dobru i rodnu vegetacijsku godinu. 

Dom kulture bio je pretijesan za sve ljubitelje dobre kapljice, koji su došli u tako velikom broju na ovu zaista vrhunsku organiziranu i tradicionalnu manifestaciju superkvalitetnih vina.

Vinkovo 2024. 27. degustacija vina 'Vinkovo 2024.' u Stankovcima

Šampioni ovogodišnjeg, 27. Vinkova  su Tomislav Grbić i Denis Rako. Šampion crnih vina je Tomislav Grbić iz Privlake s Merlotom.

Šampion bijelih vina je Denis Rako iz Paga  s Chardonnayem.

OPG Mate Sladić iz Plastova ima najbolju Maraštinu, a najbolju Plavinu Marko Grdović iz Sukošana. Najbolji Rose  imao je OPG Mate Dušević iz Ljubča.
-Ovo je 27. godina održavanja, što pokazuje da je važna manifestacija za vinogradarsku i vinarsku zajednicu Sjeverne Dalmacije i Zadarske županije. Manifestacija okuplja ljude svih uzrasta i interesa, što je prilika za druženje, uživanje u vinu i upoznavanje tradicije i kulture našeg kraja, ali i prilika za razmjenu iskustava.

Zahvaljujem se   vinarima, ali i svim ostalima koji su na bilo koji način povezani s našom ovogodišnjom manifestacijom, kazao je Željko Pereica načelnik Općine Stankovci.
Kroz ovu manifestaciju profilirali su se vinogradari i vinari koji stalno podižu veliku kvalitetu svojih vina na području Općine Stankovci i širem području Sjeverne Dalmacije. Ova poznata  manifestacija vina iznjedrila je dosta  vinara koji su dobili  prestižne nagrade na svjetskim izložbama vina u Londonu i New Yorku. 

Kako bi svi nazočni ljubitelji dobre kapljice mogli lakše piti i probati vina, organizataor je pripremio bogat domjenak u velikom šatoru pored doma kulture. Nakon uručenja nagrada najboljim vinarima, poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari i duo Fafarikula iz Zemunika do ranih jutarnjih sati zabavljali su nazočne goste.  

 


Reci što misliš!