Događaji

dobro je znati

Dom na Sfingi neće podizati cijene

Dom na Sfingi neće podizati cijene
Dino Stanin/PIXSELL

Prvi dani nove godine donijeli su neugodno iznenađenje na adrese korisnika domova za starije i nemoćne diljem zemlje. Riječ je o domovima u nadležnosti županija koji zbog povećanih troškova poslovanja dižu cijene i do 40 posto.

Više županijskih domova za starije u našoj zemlji od Nove je godine znatno podignulo cijene. Tako će ponegdje, poput Šibenika i Siska, stariji sugrađani smještaj morati plaćati čak 150 eura mjesečno više nego što je bilo do sada, dok dio domova, unatoč povećanim rashodima, neće dizati cijene. 

Među onima koji za sada ne namjeravaju poskupjeti jest i Dom za starije i nemoćne u Zadru. 

- Za ovu godinu sigurno neće biti poskupljenja, izuzev, opet kažem, ako energenti ne odu toliko visoko da ćemo mi morati podizati cijene, ali zasad nema potrebe ni razloga jer smo mi podigli cijene prije nekih godinu i pol dana i s time pokrivamo naše obveze, kazao je ravnatelj Doma na Sfingi Marko Buljat.

Cijena smještaja kreće se u rasponu od 400 do nešto više od 730 eura, ovisi o vrsti sobe i zdravstvenom stanju korisnika:

- Korisnici koji su pokretni kod njih je cijena nešto niža, obično su to dvokrevetne i jednokrevetne sobe, a stacionar gore gdje su teže pokretni i isključivo nepokretni cijene su znatno više. Najskuplja soba je stacionar, znači čovjek je sam, o njemu se vodi cjelodnevna briga, cijena tog kreveta u toj sobi je 738 eura.

Bez obzira na cijene, kapaciteta u domovima fali, a liste čekanja su ogromne. Kapacitet središnjeg objekta u Zadru zajedno s podružnicama Preko i Sali ukupno je oko 440 korisnika.

Na smještaj u Domu u Zadru u prosjeku se čeka sedam godina, a na listi je trenutačno oko 4 i pol tisuće korisnika.


Reci što misliš!