Događaji

2019.-?

Brdo Holivud u Biljanima Donjim

Brdo Holivud u Biljanima Donjim

Danas su nam u redakciju pristigle fotografije Crnog brda u Biljanima Donjim na vrh kojega je netko stavio natpis "Holivud". Uz fotografije pristigao je i tekst kojeg objavljujemo u cijelosti.

Problem tog odlagališta star je više od jednog desetljeća, a prvu pritužbu u vezi odlaganja troske u Biljanima Donjim EK je zaprimila još u rujnu 2013. godine. Umjesto da se riješi problem, u deset godina svako je malo u novinama osvanuo novi tekst o Crnom brdu, pojavljivala su se svako malo nova rješenja koja nisu dovela do rezultata – od obećanja vlasnika tvrtke MLM Group, koja je odgovorna za nastanak odlagališta, da će prodati trosku, po njegovim riječima vrijednu dva milijuna eura, do toga da će se ona upotrijebiti u radovima na Zračnoj luci Zadar.

U cilju sanacije, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provelo je lani u svibnju međunarodni natječaj za prodaju troske, no na njega nije pristigla niti jedna ponuda. 

I dok je Hrvatska odgađala rješenje problema, Europska komisija nije mirovala – slala je pisma, obrazložena mišljenja, podigla jednu tužbu koju je Hrvatska izgubila (u svibnju 2019. godine), a kako od tada ponovno ništa nismo učinili, podigla je još jednu. I predložila Sudu EU plaćanje paušalnog iznosa od 840 eura za svaki dan od dana donošenja presude iz 2019. godine do sanacije odlagališta te novčane kazne od 7560 eura od dana presude po novom postupku do rješenja problema Crnog brda.

Uz fotografiju prenosimo i tekst koji je pristigao u redakciju:
Poštovani, 
dobrodošli u Ravne Kotare, u naš Holivud! 
Hollywood je svjetski poznati simbol zabavne industrije koji privlači turiste. 
Ali i Biljane Donje imaju svoj Holivud. I to od 2010. godine otkako je ovo bogatstvo stiglo iz Šibenika. 
Samo što ne privlači turiste. Ruši turizam. Truje mještane godinama. I zagađuje okoliš. 
Zaludu nam sve analize i prijave Europske komisije pred Sudom EU, zaludu nam vapaji i bezbroj članaka i TV priloga, Holivud je tu. 
Padaju Vlade, mijenjaju se ministri, “crna loptica” odgovornosti skače iz ruke u ruku. 
A bojimo se, i ovu priču i visoke penale u konačnici će platiti građani. 
Podsjetimo, Komisija od Suda traži da se Lijepoj našoj odrede financijske sankcije, a iznos se penje na paušal (najmanje 392 tisuće uera), i dnevno - 7560 eura. I to od dana kada država konačno izvrši presudu iz 2019. godine.
Eeeeej, iz 2019.! 
Sad smo “zagazili” u 2024.  
Nego, jako nas čudi što nitko za 200 tisuća eura nije htio kupiti ovo blago? Da da, ministar Branko Bačić htio je Crno brdo prodati na međunarodnom natječaju. Bilo bi smiješno, da nije tragično. 
Molimo za objavu. 
Pozdrav iz glamuroznih Ravnih Kotara i dođite se diviti našem Holivudu! 
Živjela Hrvatska!


Reci što misliš!