Događaji

na kraju sage....

Grad Zadar ponovno nema legalan proračun za sljedeću godinu

Grad Zadar ponovno nema legalan proračun za sljedeću godinu
Šime Zelić/ PIXSELL

Grad Zadar ponovno nema legalan proračun za sljedeću godinu. Ponovno će se nezakoniti proračun dostaviti Ministarstvu financija na ocjenu ustavnosti, a gradska uprava će izraditi odluku kojom će se omogućiti financiranje nužnih rashoda i izdataka za prvi kvartal 2024. godine kako bi se u tom razdoblju moglo funkcionirati.

- U tom razdoblju se mogu financirati samo troškovi tzv. hladnog pogona i ugovorene obveze. Neće se moći realizirati novi projekti, kazao je za Radio Zadar gradski pročelnik za financije Ivan Mijolović. 

Na Narodnom trgu radilo se do sitnih noćnih sati kako bi se pronašao novac za dva amandmana Enija Meštrovića. Očekivalo se da će on zauzvrat sa svojim vijećnicima podržati zaključak kojim se ispravljaju usvojene nezakonitosti u proračunu za 2024. godinu. Ali, uzalud.

Njegovih sedmero vijećnika nije se pojavilo na sjednici, kao ni troje vijećnika Akcije mladih, nezavisni Damir Burčul i Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta. Meštrović ističe da se nije pojavio jer su iz Grada danima za njegove amandmane koji se tiču izgradnje krematorija i novca za sportsku zajednicu, nudili premalo:

- I onda su preko noći našli svih 7,3 milijuna ili 6,5 milijuna eura više nego što su rekli da mogu prije sedam dana. Ne ide to tako. Ako izglasamo nove uvjete gradnje da obranimo ovaj grad (u sklopu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Zadra), onda možemo sjesti i razgovarati dalje o proračunu. Prije toga ne, kaže Enio Meštrović, klub vijećnika grupe birača

HSP-ov Mate Lukić okrznuo je sve političare koji se neopravdano nisu pojavili na sjednici. Meštrovićeve vijećnike nazvao političkim kukavicama kazavši da bježe od odgovornosti, Damiru Biloglavu iz Domovinskog pokreta spočitnuo je da je ovo već treći put da se ne pojavljuje na Gradskom vijeću, a za Akciju mladih je ustvrdio da se bore sa samima sobom. Konstatirao je da je ovo najgori saziv Gradskog vijeća ikada. 

SDP-ova Irena Dragić za drugu godinu zaredom bez važećeg proračuna proziva isključivo gradonačelnika Branka Dukića za kojeg je kazala da nije dorastao funkciji gradonačelnika. Dukić joj je replicirao da većina u Gradskom vijeću već sutra može raspustiti Gradsko vijeće, ali za to nemaju snage.

Odluku o najvažnijem gradskom dokumentu donijeli su na kraju vijećnici SDP-a i HDZ-a s partnerima.

Prvi su bili protiv, drugi za.

Nedovoljno za legalan proračun. 

Podsjetimo, proračun za 2023. usvojen je tek u svibnju, a prethodili su mjeseci drame i teških pregovora. 


Reci što misliš!