Događaji

27. prosinca

Uskoro Općina Pašman kreće s podjelom kompostera

Uskoro Općina Pašman kreće s podjelom kompostera

Kako doznajemo iz Općine Pašman, s podjelom kompostera na području općine se kreće od srijede, 27. prosinca svakog radnog dana od 8 do 12 sati u prostorijama komunalnog društva Otok Pašman.

Na području općine Pašman će biti raspodijeljeni komposteri zapremnine 350 litara (K-350) koji su napravljeni bez donje stranice – dna (radi dodira sa tlom i pristupa mikroorganizama i crva) te su opremljeni poklopcem i ventilom za regulaciju pristupa zraka, bočnim vratima za vađenje komposta i vratima za ispuštanje zraka.

Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada. Ono je proces prirodne razgradnje organskih tvari pri čemu nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost bogat humusom. Kompostiranjem se može smanjiti količina otpada koja završava na odlagalištu za čak 30%.

Time se smanjuju troškovi transporta kućnog otpada te se djelomično rješava problem odlaganja otpada, a zauzvrat se besplatno dobiva kvalitetno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla u vrtovima i sprječava isušivanje.

U komposter se ne smiju stavljati vrući pepeo i lako zapaljivi materijali. Trebalo bi ga smjestiti na ravnu površinu na sjenovito mjesto dovoljno udaljeno od susjeda. Kompostnu hrpu treba postaviti u direktnom dodiru sa zemljanim ili travnatim tlom.

Na dno komposta je poželjno staviti sloj od isjeckanih grančica i suhog otpada – grublji materijali da bi se osigurao pristup zraka. Zatim dodati raznovrsni usitnjeni organski otpad (veličina čestica između 1 mm i 5 cm). U smjesu se preporuča dodati cca 1 kg gline ili spremnog komposta, crva, bio kulture, gljiva i sl.

U ljetnim mjesecima naročito se preporuča otvaranje ventila na poklopcu kompostera, a u zimi je neophodno zatvoriti cijeli komposter. Bočne stranice omogućuju dovoljno zraka, a ventil se nalazi na poklopcu radi sprečavanja neugodnih mirisa i skupljanja prekomjerne vlage.

Tvari pogodne za kompostiranje – voće i biljni otpad, kava i otpaci od čaja, ljuske jaja, izmet malih životinja, lišće, cvijeće, otpad iz vrta nasjeckan na sitne djelove.

Tvari koje nisu pogodne za kompostiranje – kosti i meso, mliječni proizvodi, sapuni, majoneze, masti, pepeo cigareta, opušci cigareta, otpad iz usisavača, papir, plastika, metal, staklo, kamen itd.


Reci što misliš!