Događaji

Održana je 15. sjednica

Antonio Vučetić novi-stari predsjednik virskog Općinskog vijeća

Antonio Vučetić novi-stari predsjednik virskog Općinskog vijeća

Izborom novog-starog predsjednika Antonija Vučetića, prvog potpredsjednika Rajka Radovića i drugog potpredsjednika, odnosno potpredsjednice Jadranke Okreše, zaustavljena je, kazano je, „opstrukcija rada Općinskog vijeća“.

Nakon danas održane 15. sjednice virskog Općinskog vijeća razriješena je politička kriza na otoku Viru, pa se s usvojenim proračunima za 2023. i 2024. te odlukama o materijalnim potporama prema stanovništvu, Općina Vir nakon godinu dana proračunske neizvjesnosti i političke krize vratila na „tvorničke postavke“ ili – normalno funkcioniranje. 

Za to je trebala volja većinskih sedam vijećnika prisutnih na sjednici koji su Josipa Bašića razriješili dužnosti predsjednika OV-a, a s dužnosti su smijenjeni i njegovi potpredsjednici Veseljko Orlić i Vesela Vučetić.

Izborom novog-starog predsjednika Antonija Vučetića, prvog potpredsjednika Rajka Radovića i drugog potpredsjednika, odnosno potpredsjednice Jadranke Okreše, zaustavljena je, kazano je, „opstrukcija rada Općinskog vijeća“.

Nakon ovih odluka Općinsko vijeće također je jednoglasno usvojilo proračun za 2023. s programima i projekcijama za 2024. i 2025. te proračun za 2024. s programima i projekcijama za 2025. i 2026. 

– Uspjeli smo voljom većine vijećnika i nakon dogovora s vijećnicom Jadrankom Okrešom naglasak u proračunu staviti na isplate prema socijalnim kategorijama stanovništva. To je naša praksa već 20 godina – kazao je načelnik Općine Vir Marino Radović govoreći o proračunu i usvojenim odlukama o materijalnim potporama prema stanovništvu otoka. Dosadašnje jednokratne materijalne potpore umirovljenicima, korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenim i osobama starijima od 65 godina zaokružit će se na 600 eura objedinjujući popularne božićnice (200 eura), uskrsnice (200 eura), potporu za ogrjev (100 eura) i refinanciranje troškova pitke vode (100 eura). 

– Naši građani i korisnici općinskih potpora neće ostati zakinuti. Zbog općeg poskupljenja i inflacije koja nam svima uvećava životne troškove, potpore će svakako dobro doći – dodao je načelnik, pa će božićnice iz 2022. koje nisu mogle biti isplaćene zbog tehničkog održavanja proračuna, biti isplaćene do 31. siječnja 2024. godine. Također će biti isplaćene i stipendije studentima iz 2022. koje iz istog razloga nisu dosad mogle biti isplaćene. Proračun iz 2023. u prihodima iznosi gotovo 7,9 eura s viškom iz prethodnih godina u približnom iznosu od 2,1 milijuna eura, dok je u rashodovnom dijelu proračuna planirano 9,9 milijuna eura. Najznačajniji dio rashoda odnosi se na program javne potrebe u socijalnoj skrbi, financiranje jednokratnih materijalnih potpora, pomoć roditeljima, sufinanciranje mjesnog prijevoza umirovljenika, poticaji invalidima i humanitarnim udrugama te sufinanciranje ljetnog liječničkog tima za javne potrebe u zdravstvu. Proračun za 2024. donosi razvojne programe, nastavak radova na otočnoj infrastrukturi i dosljedno njegovanje socijalne politike Općine Vir usmjerene na socijalne kategorije stanovništva, djecu i obitelji, rodilje, učenike i studente. 

– Planiramo uložiti značajna sredstva za otkup zemljišta za potrebe gradnje školske zgrade, novog vrtića i zgradu DVD-a. Općina Vir će prema dogovoru sa Zadarskom županijom osigurati zemljište za novu školsku zgradu za osam razreda osnovne škole s trodimenzionalnom sportskom dvoranom. Umjesto manje jednodimenzionalne dvorane kao standarda kojeg inače financiraju Vlada i Županija u sklopu gradnje škole, Općina Vir će financirati polivalentnu dvoranu koja će služiti učenicima, ali i svim građanima Vira – naveo je načelnik Radović. Naglasak u proračunu za 2024. i projekcijama za 2025. i 2026. također je na projektima asfaltiranja ulica, podizanju i modernizaciji javne rasvjete te nastavku radova na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži koja će u konačnici biti projekt vrijedan oko 150 milijuna eura. 

– Osigurali smo sredstva za učešće Općine Vir u tom projektu stoljeća, jer ćemo kao jedinica lokalne samouprave snositi dio troškova. Proračun je detaljno razrađen i zadovoljit će potrebe svih stanovnika otoka. Imamo cilj i znamo gdje želimo stići – dodao je Radović. Planirani proračun za sljedeću godinu iznosi 16,5 milijuna eura s viškom od 3,4 milijuna eura, a uvažio je primjedbe i prijedloge dobivene nakon tridesetodnevnog savjetovanja s javnošću. 

– Mještani Vira ne smiju biti ničiji taoci. Posljednjih godinu dana ništa se nije konkretno predlagalo, bilo je to gubljenje vremena s razriješenim predsjednikom OV-a koji nije radio svoj posao. Iako je važan, prostorni plan bio je jedini interes tog manjeg broja ljudi, ali djelovanje treba usmjeriti na kapitalne projekte, i to na školu, dvoranu te vodu i odvodnju za kojom žudi nešto manje od 70 posto naših mještana. Nisam zato za izbore nego za rad, što je prepoznala trenutna vlast, a to potvrđuje i ova sjednica. Zadovoljna sam postignutim i nastavljam s radom – kazala je vijećnica Okreša navodeći da prijevremeni izbori koštaju koliko i četiri EKG uređaja. A jedan takav uređaj, napomenula je Okreša, realizirat će se tijekom sljedeće godine. 

U nastavku 15. sjednice usvojena je odluka (odluka o izmjeni odluke) o financiranju nabavke školske opreme za učenike osnovnih i srednjih škola (povećan je i zaokružen iznos s 331,8 eura na 350 eura) te odluka o isplati jednokratne materijalne potpore umirovljenicima, nezaposlenima, korisnicima Centra za socijalnu skrb i osobama starijima od 65 godina (ukupno 600 eura tijekom godine dana). Odluke su nadalje donesene i za iznose studentskih stipendija (povećane su i zaokružene s mjesečnih 119,08 eura na 200 eura te s 66,36 eura na dodatnih 100 eura za odlikaše), za nabavku opreme za novorođenčad (povećan i zaokružen iznos za prvo dijete s 1.592,67 eura na 2.000 eura, za drugo dijete je 3.500 eura, za treće 6.500 eura, za četvrto 13.000 eura i za peto dijete 26.000 eura). Na kraju je donesena i odluka o zabrani i ograničenju građevinskih radova u vrijeme turističke sezone (15. lipnja – 15. rujna). Sve odluke jednoglasno je donijelo sedam vijećnika: Antonio Vučetić, Rajko Radović, Goran Vicković, Igor Blažević, Ivana Radović, Srđan Liverić i Jadranka Okreša.

 


Reci što misliš!