Događaji

POSLJEDNJA OVOGODIŠNJA SJEDNICA

Grad Nin: Jednoglasno usvojen rebalans i proračun za 2024.

Grad Nin: Jednoglasno usvojen rebalans i proračun za 2024.
MR

Svim vijećnicima, djelatnicima Grada te gradskim tvrtkama, građanima i njihovim obiteljima, Gradonačelnik i Predsjednik gradskog vijeća poželjeli su obilje zdravlja, mirne blagdane te još bolju i sretniju 2024. godinu.

Gradsko vijeće grada Nina jedno je od doista rijetkih vijeća koje se ističe po iznimnom osjećaju za javne potrebe svog grada, što već duži niz godina dokazuje ozbiljnošću, odgovornošću i konstruktivnom radu bez onih standardnih podmetanja, prepirki, prozivki te destabilizacijom rada gradskih službi, koje se na žalost vrlo često viđaju u radu mnogih predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Gotovo da se ne može u radu sjednice razaznati tko je vlast a tko oporba. Uvažavanje, konstruktivni prijedlozi i rasprave, usuglašavanje iz sjednice u sjednicu odlikuje rad ninskih gradskih otaca.

Svi gradski vijećnici imaju samo jedan motiv, samo jedan cilj. Usredotočenost na prepoznavanje sveg onog što doprinosi napretku u razvoju njihovog grada.

14. prosinca 2023. godine održana je 19. sjednica Vijeća Grada Nina s 28 točki dnevnog reda.

Nakon prihvaćanja dnevnog reda, jednoglasnom odlukom se prihvatio Rebalans Proračuna za 2023. godinu za kojeg je izvješće o završnim izmjenama i dopunama Proračuna iznijela je Pročelnica U.O. za financije i računovodstvo Radmanka Subotić. 

Očekivano najveće zanimanje vijećnika odnosilo se na prihvaćanje Proračuna Grada za 2024. te projekcije za 2025. i 2026. godinu koji je izrađen sukladno uputama i smjernicama Ministarstva financija uzimajući u obzir vlastite gospodarske i društvene specifičnosti i stanja vodeći se pritom odredbama Zakona o proračunu i Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Kretanja prihoda u razdoblju 2024. – 2026. godine određena su očekivanim kretanjem gospodarske aktivnosti, uzimajući u obzir fiskalne učinke porezne reforme koje su stupile na snagu 1. siječnja 2023. godine, a koja će imati učinke i u promatranom srednjoročnom razdoblju, kao i učinke najavljenih poreznih izmjena od 1. siječnja 2024. godine.                  

Ukupni prihodi i primici koji se sastoje od prihoda poslovanja, prihoda od prodaje nefinancijske imovine te primitaka od financijske imovine i zaduživanja (s uvrštenim kumuliranim viškom iz prethodne(ih) godine) planirani su kao i rashodi i izdaci u 2024. godini u iznosu od 9.520.000,00 €, odnosno, 109,87% u odnosu na važeći plan 2023. godine. U 2025. godini je s 9.600.000,00 € planirano povećanje u odnosu na 2024. godinu u iznosu od 100,84% dok se u 2026. godini s 9.640.000,00 € predviđa malo povećanje od 100,42% u odnosu na 2025. godinu.

Prijedlogom Proračuna Grada Nina za 2024. godinu ukupni prihodi i primici se procjenjuju na 9.520.000,00 €, od čega prihodi poslovanja iznose 7.442.700,00 €, prihodi od prodaje nefinancijske imovine iznose 555.500,00 €, primitci od financijske imovine i zaduživanja iznose 640,00 €. Ukupni prihodi i primici predviđaju višak prihoda grada kao i proračunskog korisnika u ukupnom iznosu 1.521.160,00 €. Sukladno tome, ukupni prihodi proračuna i proračunskog korisnika bez planiranih primitaka i predviđenog viška prihoda planirani su 2024. godine u ukupnom iznosu 7.998.200,00 €.       

Na istoj točci dnevnog reda gradskim vijećnicima obratio se svojim izvješćem i gradonačelnik Emil Ćurko koji je istaknuo kako se otprilike izvorni Proračun Grada Nina realizira za normalno funkcioniranje Grada.

Moram istaknuti kako su svi zahtjevi Mjesnih odbora s područja Grada obrađeni te sukladno potrebama njihovih mještana za 2024. uključeni u Gradski proračun. Jedna od većih investicija u narednoj godini bit će modernizacija javne rasvjete u svim mjestima Grada- odnosno uvođenje nove led rasvjete. U MO Poljica Brig investirat će se u novu zgradu Mjesnog odbora. U prostoru Područne zgrade Osnovne škole u mjestu Žerava uredit će se ured za potrebe rada Mjesnog odbora Žerava, potom nastavak vodospreme Nin Žerava. Za Ninske Stanove slijedi nastavak radova na izgradnji vodovodne mreže, izgradnja dječjeg igrališta u Prorokovićima - Ninski Stanovi te izgradnja nogostupa u cijeloj dužini od Ninskih Stanova do Nina. U naselju Grbe ulagat će se u komunalnu infrastrukturu i izgradnju igrališta za djecu i mlade dok će se u mjestu Zaton nastaviti realizacija obnova, rekonstrukcija i revitalizacija kulturnog dobra kule Kaštel te nastavak radova na sustavu odvodnje. 

Nin će u narednoj godini osim nastavka na aglomeracijskim radovima sustava odvodnje, dobiti novi obnovljeni Društveni dom u bivšoj malaričnoj zgradi, odnosno zgradi dječjeg vrtića, proširit će se postojeća zgrada dječjeg vrtića za povećanje kapaciteta jasličke skupine, slijedi nastavak radova na obnovi kulturnih dobara, bedemi i rekonstrukciji srednjovjekovne crkve sv. Duha, potom realizacija velikog projekta odmuljavanja ninskog Porta, uređenje toka rječice Jaruge od mosta do „Glave“ tj. njenog ušća u ninski zaljev te naposljetku uređenje tzv. „Ninskih bora“ koje se pretvaraju u hortikulturno tematski uređen novi park Grada.

Proračun je „živo tkivo“ koje se uvijek može rebalansima mijenjati ukoliko potrebe naših građana ili potrebe za nekim hitnijim intervencijama to budu iziskivale. Ono što bih želio istaknuti kako se većina navedenih projekata na temelju adekvatnih prijava i nominacija od strane gradskih službi, financiraju iz EU fondova, raznih Ministarstava RH te gradskog proračuna.

Proračun Grada Nina za 2024. te projekcije za 2025. i 2026. godinu jednoglasnom odlukom su prihvaćene.

Izniman interes i konstruktivna rasprava se povela i oko Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu, kulturi i sportu na području Grada za 2024.

Grad kao i svake godine u programu socijalne skrbi i zdravstva provodi razne oblike mjere i načini pružanja pomoći radi  zaštite životnog standarda (od pomoći teško oboljelim, osposobljavanju osoba s invaliditetom, pomoći u kući za starije i nemoćne, zbrinjavanja socijalno ugroženih kategorija građana, božićnica umirovljenicima, osobama s posebnim potrebama te nezaposlenima, brizi za učenike i studente do provođenje mjera zaštita i unaprjeđenja zdravlja te sprječavanje širenja zaraznih bolesti, financiranjem udruga u zdravstvenoj zaštiti kao i pomoći rada zdravstvenim ustanovama na području grada Nina. 

Programom javnih potreba u kulturi utvrđuju poslovi i djelatnosti u kulturi koji su od iznimnog značenja za očuvanje i obnovu spomeničke baštine grada, kulturnu ponudu (kazališne izvedbe, glazbeno scenske priredbe, muzejsko-galerijsku djelatnost, literarno-nakladničku djelatnost), folklor, zabavne manifestacije, očuvanje tradicijskog nasljeđa, promidžbu i kulturnu međugradsku i međudržavnu suradnju.

Cjelokupan kulturni program kojeg Grad organizira u potpunosti dostupan i besplatan svim ninskim građanima i brojnim posjetiteljima. 

Kroz program javnih potreba u sportu na području Grada Nina u 2024. Grad provodi i financira poticanje i promicanje sporta, provođenje sportskih aktivnosti djece, mladeži i studenata, financira djelovanje sportskih udruga, sportskih zajednica i saveza te ulaže u planiranje, izgradnju, održavanje i korištenje sportskih građevina i sportske infrastrukture značajne za Grad Nin.

Gradski vijećnici pohvalili su one udruge u sportu i kulturi koje su izuzetno aktivne i svojim uključivanjem uvelike doprinose obogaćivanju društvenih događanja na području Grada, a za one manje aktivne iskazali su želju za većom angažiranošću te osmišljavanje inovativnih I kvalitetnih programa za koje će Grad u narednom razdoblju osiguravati i znatno veća novčana sredstva.

Svi program jednoglasno su prihvaćeni.

Sljedeća točka dnevnog reda oko koje se povela vijećnička rasprava bili su lokalni porezi.

Porez na potrošnju plaća se po stopi od 3 % te se navedena stopa ne mijenja u odnosu na dosadašnju Odluku o porezima Grada Nina.

Člankom 8. Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o lokalnim porezima proširen je raspon u kojem su jedinice lokalne samouprave ovlaštene samostalno propisivati visinu poreza na kuće za odmor po metru kvadratnom korisne površine kuće za odmor, tako da mogući raspon za utvrđivanje visine poreza na kuće za odmor sada iznosi od 0,60 do 5,00 eura po metru kvadratnom korisne površine kuće za odmor (za razliku od dosadašnjeg raspona koji je iznosio od 0,66 do 1,99 eura po metru kvadratnom korisne površine). 

Slijedom toga, a s obzirom da se dosadašnji zakonski raspon za utvrđivanje visine poreza na kuće za odmor nije mijenjao od 2001. godine, ovim Prijedlogom Odluke predlaže se povećanje iznosa poreza na kuće za odmor na 3,00 eura po metru kvadratnom korisne površine kuće za odmor.

Što se tiče Odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području Grada Nina, a s obzirom na činjenicu da Grad Nin nije imao određen prirez porezu na dohodak prijedlogom odluke porezne stope godišnjeg poreza za porezne obveznike na području Grada Nina neće se mijenjati u odnosu na ranije određene Zakonom te se niža porezna stopa određuje u postotku od 20% , dok se više određuje u postotku od 30%. 

Procijenjeno je da će uz očekivani 5%-tni rast dohotka stanovništva i uz postojeće porezne stope učinak na porez na dohodak od nesamostalnog rada biti neutralan te neće doći do gubitka poreznih prihoda.

Na kraju posljednje ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća, Gradonačelnik Emil Ćurko zahvalio je svim članovima Gradskog vijeća istaknuvši kako je ponosan odgovornim radom svog vijeća koje može poslužiti kao svijetli primjer kako se prepoznaje i podržava rad i razvoj svog Grada.

Svim vijećnicima, djelatnicima Grada te gradskim tvrtkama, građanima i njihovim obiteljima, Gradonačelnik i Predsjednik gradskog vijeća poželjeli su obilje zdravlja, mirne blagdane te još bolju i sretniju 2024. godinu.


Reci što misliš!