Događaji

16. prosinca

Udruga Kančuolica: Kako Grinch ni uspi kualjskom puku ukruasti Božić

Udruga Kančuolica: Kako Grinch ni uspi kualjskom puku ukruasti Božić
Screenshot Wind Masters

Dolazi nan nuajlipše vrime u godini. Vrime o radosti, pruaštanja, darivanja pisme i vesielja. Advent u Zagrebu, Advent u gruadu, Splitu, Riki. Mluade udruge već sve parićale za advent u Neviđanimi. Pisma za pismum, lampuraju već sve žarulje kolo ceste.

Pruolazin Kukljicun i vu godinu sve lipo okićeno, buor, sviće nade i vjere, mira, ljubavi i radosti, snješko, kućica. U mestima općine Prieko velike lipe jelke, okićene, svitla svugdi.

Prolazin kroz Kuale, škuro. Računun, rano je.
Prolazin drugi dan, još uvik nista. Ni žarulje, ni bora ni makuar da piše natpis Sretan Van Božić.
Čujin okolo, ma je moguće da nan se mesto gasi? Da ni brige nikoga? Da naša najbrojnija mularija, mladost na oba dvua školja nieće imati ono predbožićno vrime, ka se nuajdemo svi zajedno kraj crikve oli na Domu, Bratskin dvuoru, da se zapiva u ime Gospodinovo, proveseli, proćakulua.
Jerbo u 'vo vrime nan je to potriba nuajviše ka se znua kako vuaj leruoj o života brzo tečie. Dica da pokuažu ča su u skuli i vrtiću parićali, a stuari da in se izmuami malo vesielja na obrazu i dariva kinkoli duarun.

Možda bi i sve ostalo tako, škuro, bez letrike na tin kraju tunela, da u našin mestu ne postoji jedna udruga kua vajk nešto ćakulua. I tako već više o dvuanajest godin diže vo selo iz mrtvih, a uz buok joj je Udruga Kualjska mladost.
Došuašće oli po modiernu Advent, Maškare, Šušur, Streetball dječji program, i još puno mualih, oku nevidljivih akcij, ali bitnih i o' srca.
Za dicu za stuari i nemoćni, za bolesni i sve o' srca velikoga.
Zuato vas pozivun puče kualjski da posjetite našu božićnu, kualjsku bajku na našin Domu, šesnaestoga voga miseca.
Duojdite pogledati predstavu, ugrijati se šalicun čaja, poisti ku fritu oli bobuk. Proćakulati malo i da svi u vesielju i miru dočekamo Badnji dun, Porođienje Gospodinovo - Božić i Stipanju.

Možda mi matere nismo puno vuažne, ali za svoju dicu ćemo učiniti sve, za svoje mesto, a i tradiciju vih desietuak godin da se vako lipi običaj nastavi.


Reci što misliš!