gastro ponuda adventa
Ima svega! I black angus kobasica i ćevapa, divljači, slatkog cronuta, originalnih coctaila, panettone koji se pije
Gastro ponuda Adventa 2023. je doista prebogata. U nekoliko nastavaka predstavljamo vam najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu
Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova
kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće
svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice,
plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su
im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.
Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije,
Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz
njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju
hladnih i toplih mješavina. Feliz Navidad dobio je naziv po
slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih
bisera idealnih za hladne adventske večeri.
U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz & Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka - dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.
Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa
svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim
adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim
Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je
ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva,
naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice.
Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana.
Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u
slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija
između američke krafne i francuskog kroasana s kremom od
pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani
panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog
Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se
može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…
Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na
ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko
poznavanje hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom
kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice
koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko
puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio
s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima
naravno.
To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim
mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje,
gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu
kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini
i domaćim kobasicama.
Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog
ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s
pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću
kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i
u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da
se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku
delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom
na daščici.
Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim
sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički
pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda
pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke
šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.
Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i
ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je
kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo,
koju godinama uspješno vodi.
Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi.
Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!
Vezane vijesti
-
Movember je ime pokreta kojim se svake godine kroz mjesec studeni podiže svijest o zdravstvenim problemima muškaraca.
-
Sirevi paških OPG-ova nagrađeni su na 25. Izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva održanoj u Opatiji.
-
Pravo književno druženje u Mjesec hrvatske knjige i uživanje u razgovoru s piscem priuštio nam je u Gradskoj knjižnici Biograd na moru Igor Beleš!
-
Za našu mladu sugrađanku Enu Škoda zdravstveni problemi još nisu prestali i pomoć j itekako dobrodošla.
Izdvojeno
-
Nogometaši Dinama ostvarili su drugu uzastopnu gostujuću pobjedu u Ligi prvaka svladavši Slovan u Bratislavi s uvjerljivih 4-1 (2-1).
-
Hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić (28) primljena je Međunarodnu Kuću slave maratonskog plivanja i prva je žena iz Hrvatske koja dobila to priznanje.
-
Pripremite se za otvaranje jesenje koncertne sezone uz jedinstveni glazbeni spektakl jer Dražen Zečić, jedna od najvećih glazbenih zvijezda regije, po prvi put dolazi u zadarski Arsenal!
-
Nova boja kose izaziva ugodno uzbuđenje, ali ima i nešto što nije tako ugodno - otkriti već nakon tjedan dana da je boja izblijedjela.
Reci što misliš!