Događaji

11. studenog

Svečano proslavljen blagdan svetog Martina u Lepurima

Svečano proslavljen blagdan svetog Martina u Lepurima
Marko Ledenko Mane

Svečanim euharistijskim slavljem, 11. studenog u crkvi sv.Martina u Lepurima, uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz Lepura i okolnih mjesta, proslavljen je nebeski zaštitnik Lepura sv. Martin.

Misno slavlje predslavio je fra Božo Mandarić župnik župe sv.Mihovila Lišane u koncelebraciji s domaćim župnikom don Darijom Marušićem. Za vrijeme slavlja mješoviti župni crkveni zbor župe sv. Mihovila Lišane pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom tradicijskom napjevu.

Proslava blagdana svetog Martina u Lepurima Proslava blagdana svetog Martina u Lepurima

Staru crkvu, koja se nalazila tik uz cestu Benkovac - Skradin, u tijeku Domovinskog rata srpski okupatori  srušili su do temelja, a bila je jedna od najznačajnijih sakralnih građevina iz razdoblja srednjeg vijeka, navlastito starohrvatskog doba u benkovačkom kraju i zadarskom zaleđu.

Nakon oslobodilačke akcije “Oluja”  i postupnog povratka prognanog stanovništva započelo se razmišljati o izgradnji nove crkve koja bi bila u samom središtu mjesta, dok bi se stara crkva obnovila, a istražene arheološke znamenitosti konzervirale. Na blagdan sv. Martina, 11. studenoga 2001 godine, zadarski nadbiskup Ivan Prendža u nazočnosti brojnih vjernika i svećenika svečano je blagoslovio novu crkvu Sv. Martina u Lepurima.

Zvona sa stare crkve sv.Martina tijekom Domovinskog rata su odnesena i do danas nisu pronađena. Nakon završetka mise Vukšićani  i Lišanci ispred crkve zapjevali su bećarske pjesme i oduševili nazočni vjernički puk.  „Oj, Lepuri selo na vrh strane tebe diče maslinove grane„.

Na kraju misnog slavlja župnik don Darijo Marušić  zahvalio je fra Boži Mandariću   na predivnoj propovijedi, župnom mješovitom zboru sv. Mihovila Lišane, nazočnim vjernicima, svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine zaštitnika Lepura sv.Martina.

Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su na groblju molili i zapali svijeće za svoje pokojne. Lepurani  i njihovi gosti uz bogat blagdanski stol s pjesmom su proslavili svog nebeskog zaštitnika sv. Martina


Reci što misliš!