Događaji

STRATON 2023

I ove godine vrši se istraživanje velikog antičkog brodoloma kod Paga

I ove godine vrši se istraživanje velikog antičkog brodoloma kod Paga

Straton 2023 ( Arheološko istraživanje antičkog brodoloma ) Istraživanje antičkog brodoloma na Letavici 2023 počelo je 21. listopada i trajalo do 30. listopada. Vrijeme nas nije mazilo ali rezultati nisu izostali

Nalazište leži na dubini od 37 do 39 m, na granici stjenovite i pješčane padine morskoga dna, na udaljenosti od oko 130 m od morske obale. Riječ je o skupini od oko 400 dobro vidljivih amfora koje se tipološki svrstavaju u skupinu Lamboglia 2, a mogu se podijeliti u nekoliko varijanti.

Sudeći prema osnovnim karakteristikama oblika, amfore se mogu datirati u 1. st. pr. Kr. tj. u vrijeme kasne Rimske Republike.

Amfore su uglavnom prekrivene morskim priraslinama i međusobno srasle u kompaktnu cjelinu, a tek manji dio izmaknut je iz glavne koncentracije nalaza.
Samo istraživanje bilo je nastavak onog iz 2022. koje je bilo izuzetno uspješno posebno u vidu nalaza. Treba napomenuti da smo tada svjesno istraživali brodsku kuhinju ali i pronašli drvo (konstrukciju broda).

U veljači 2022. godine vršilo se snimanje lokacije s „Multibeam sustavom“.

Istraživanje je vodila Irena Radić Rossi sa sveučilišta u Zadru, a od institucija još sudjeluju Arheološki Muzej u Zadru, Hrvatski Restauratorski Zavod i Međunarodni centar za podvodnu Arheologiju.

Ove godine nastavljamo i ne očekujemo tako bogate nalaze, kampanja je kraća a i tim je specifičan. Naime osim profesionalaca odlučili smo pozvati i ronioce volontere.

Ipak ovaj je posao na dubini i dobri ronioci u uvjet za ovo istraživanje. Odaziv je bio dobar i oni su uključeni u kadar. Odlučili smo dići jednu malu amforu da ju imamo za izložbu i to je trebalo biti to. Međutim u tijeku istraživanja krenuli su se pojavljivati bogati nalazi.

Izvadili smo preko 20 izuzetnih predmeta koji će ići na desalinizaciju, konzervaciju i restauraciju u Umjetničku Akademiju Split kod Mione Miliše koja brine o nalazima s Letavice.

Na kraju su rezultati bili više nego impresivni, i otvorili su pitanje: koliko još toga ima?

Ronjenje je bilo zahtjevno, ronilo se svaki dan na dubini od 39 metara s Nitroxom 28, vrijeme dna 24 minute a dekompresija čistim kisikom na 6 metara. I tako svaki dan dva puta. Jugo nam je dalo dan odmora ali navečer bismo svi zaspali oko 10.

Naravno da su volonteri imali i edukativni dio jer su morali naučiti raditi na ovakvom terenu.

Tečaj je proveden sukladno NAUI standardima te su svi stekli specijalnost Underwater Archaeology.

Na neki način ovo je i zahvala volonterima i njima dokaz da su radili na ovakvom projektu kao i ulaznica za neke nove projekte zaštite kulturne baštine.

Sponzori ove akcije su bili Ministarstvo Kulture i Medija RH, Kamp Šimuni doo, Dragorlux doo te Centar za podvodna istraživanja NAVALIS iz Paga a i ronilački centar Foka je pomogao.


Reci što misliš!