Kultura

četvrtak, 3. listopada

U Muzeju antičkog stakla otvorenje izložbe "Diskretni šarm ljekarničkog stakla"

U Muzeju antičkog stakla otvorenje izložbe
Iva Perinčić

MAS najavljuje otvorenje nove velike izložbe pod nazivom „Diskretni šarm ljekarničkog stakla: Staklo iz hrvatskih ljekarni u zbirkama Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU“ koja će se otvoriti u četvrtak, 3. listopada 2024. u 12,00 sati.

Ovom novom gostujućom izložbom u Muzeju antičkog stakla u Zadru ispričana je priča o primjeni stakla u povijesnim hrvatskim ljekarnama, u razdoblju od 17. do 20. stoljeća. Riječ je o odabiru uporabnih staklenih predmeta koji su bili u funkciji u mnogim poznatim hrvatskim ljekarnama, ponajprije u Zagrebu, zatim u Velikoj Gorici, Lipiku, Valpovu, Jastrebarskom, Virovitici, Rovinju, Šibeniku i drugim hrvatskim gradovima.

Na izložbi su brojčano najzastupljenije stojnice raznih dimenzija, prepoznatljiva oblika, najčešće izrađene od prozirnog bezbojnog stakla, zatim od mliječno bijelog stakla, kobaltno plavog, žutog i smeđeg, do crno i crveno obojenog stakla. Među izlošcima je i zanimljiv primjerak povijesne putne ljekarne s pripadajućim sadržajem, kao i značajna skupina ambalažnih predmeta i proizvoda farmaceutske industrije 19. i 20. stoljeća.

Osim uporabne vrijednosti, mnogi predmeti sadrže stilske elemente vremena u kojima su izrađivani, što se prepoznaje u odabiru stakla i oblikovanju formi, kao i u načinu izrade raskošno dekoriranih natpisnih polja, simbola sadržanih elemenata, sirovina, gotovih pripravaka... Veliki broj izloženih predmeta sadrži tragove, a ponegdje i veće količine izvornog sadržaja, što posebno doprinosi prezentaciji njihove autentične praktične primjene.  

Autorice izložbe su prof. dr. sc Stella Fatović-Ferenčić i prof. Silvija Brkić Midžić, muzejska savjetnica iz Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU.

Kustosica izložbe je dr. sc. Vedrana Jović Gazić, muzejska savjetnica u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Izložba je postavljena u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru i može se razgledati do 15. prosinca 2024.


Reci što misliš!