Događaji

atraktivna lokacija

Što su arheolozi istraživali na lokalitetu Osridak – Gradina kod Vranskog jezera?

Što su arheolozi istraživali na lokalitetu Osridak – Gradina kod Vranskog jezera?

Ove godine su se nastavila arheološka istraživanja na lokalitetu Osridak – Gradina na području Parka prirode Vransko jezero.

Istraživanje ovog lokaliteta provodi Arheološki muzej Zadar od 2015. godine, u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero.

Brdo Osridak je prirodni plato na strateški zanimljivoj poziciji odakle se vrlo lako može nadgledati šire područje, a do njega vodi prirodni put, kanjon, koji povezuje morsku obalu sa naseljima u zaleđu. 

Dosadašnja istraživanja pokazala su da je plato Osridka bio u upotrebi u kontinuitetu od prapovijesnog vremena (V. st. pr. Kr.) do XVII. stoljeća te se radi o strateškoj poziciji koja je kroz povijest uvijek imala važnu vojno-stambenu ulogu. Arheološki materijal koji je pronađen upućuje na intenzivnu trgovinu s ostatkom Sredozemlja koja se odvijala uglavnom morskim putem preko luke na obližnjem otoku Murteru.

Utvrda je smještena na hrptu brdašca te je u njezinoj gradnji iskorišten prirodni položaj kao i konfiguracija terena. Na oba kraja hrpta podignute su kule, a od jedne do druge strane se protežu zidovi koji tako omeđuju plato između njih. Nalazi keramike, stakla, novca i metala pričaju priču o svakodnevnom životu koji se ovdje odvijao, dok količina pronađenog oružja; strelica, okova, noževa, govori i o burnoj obrambenoj funkciji ove pozicije.

Ovogodišnje istraživanje povodilo se kroz mjesec listopad pod vodstvom kustosa Arheološkog muzeja Jakova Vučića. Osim djelatnika Muzeja i Parka, u istraživanju su sudjelovali i studenti s Odsjeka za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Istraživanja se naslanjaju na ona iz 2020. godine pa je tako nastavljeno s otvaranjem obrambenog sjevernog zida i kule na sjeverozapadu.

- Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske koje je osiguralo sredstva za financiranje Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara u koji je uvršten lokalitet Osridak – Gradina, poručuju iz PP Vransko jezero.


Reci što misliš!