Događaji

ŽIVOT LETI KAPETANE

Za Draženov 59. rođendan njegovi Šibenčani na Baldekinu u zrak pustili 59 narančastih balona

Za Draženov 59. rođendan njegovi Šibenčani na Baldekinu u zrak pustili 59 narančastih balona
Duško Jaramaz/PIXSELL

Grad Šibenik i ove je godine obilježio rođenje velikana hrvatske i svjetske košarke Dražena Petrovića koji je za Šibenčane zauvijek ostao ‘naš mali’.

Na središnjoj manifestaciji koja je održana kod spomenika na Baldekinu, u zrak je pušteno 59 balona u sjećanje na košarkaškog Mozarta.

Izaslanstva Grada Šibenika i Šibensko- kninske županije, sportskih klubova i udruga položila su cvijeće uz njegov spomenik u znak sjećanja na jednog od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša svih vremena čiji je život prerano završio u automobilskoj nesreći 1993. godine.

U Šibeniku obilježen 59. rođendan Dražena Petrovića U Šibeniku obilježen 59. rođendan Dražena Petrovića

- Dražen je dijete Šibenika, simbol našeg grada i s ponosom novim mladim generacijama pričamo o njemu. Važno je da djeca uče o njegovoj ljubavi prema sportu i rodnom gradu te da se na taj način održi sjećanje na Dražena koji je proslavio ime Šibenika – kazao je, između ostalog, zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Okupljenima se prigodnim riječima obratila i zamjenica župana Iris Ukić Kotarac. Klapa Bunari otpjevala je pjesmu ‘Život leti kapetane’, a  program su moderirali učenici OŠ Juraj Šižgorić, javlja Šibenski portal.

U organizaciji OKK Dražen Petrović danas se igra i košarkaški turnir 22. KUP Dražena Petrovića za igrače 2012.godišta i mlađe.

Prerano preminuli košarkaški Mozart, rodio se na današnji dan prije 59 godina u Šibeniku. Dražen Petrović, koji je proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća poginuo je u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. 

Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je uvršten među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi, a smatra se predvodnikom vala europskih košarkaša u NBA.

Svoju sjajnu i trofejima ispunjenu karijeru počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenka ubacio u igru nakon čega se javnost po prvi puta upoznala s vanserijskim igračem koji će desetljeće poslije obilježiti europsku i svjetsku košarku.

Još kao dječak zavolio je košarku. Njegova iznimna upornost i predanost svakodnevnim treninzima uz neprijeporan talent brzo ga je vinula među najbolje u svim dobnim skupinama. U šesnaestoj je postao prvotimac Šibenke, a svojim je ubačajima doveo rodni grad do naslova prvaka Jugoslavije 1983.

Cibona i Real Madrid bili su nedostižni svim europskim klubovima u godinama kada je Dražen igrao za njihove boje. Postigavši sve u Europi, otišao je u najjaču svjetsku ligu - američki NBA. Iako je prve sezone zbog politike unutar Portlanda više sjedio nego igrao, svoj je fenomenalan talent pokazao dvije godine poslije u New Jersey Netsima.

U Barceloni 1992. Dražen je hrvatsku reprezentaciju odveo do najsjajnijeg uspjeha, olimpijskog srebra u legendarnom srazu s jedinim pravim američkim Dream Teamom za kojeg su igrali najbolji predstavnici NBA te ujedno neki od najboljih košarkaša u povijesti - Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Scottie Pippen i drugi.

Kao igrač dobio je Državnu nagradu za sport Franjo Bučar 1992., a posthumno je, ovaj put za životno djelo, dobio istu nagradu 2002. godine.

Uvršten je u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu 2002. godine.


Reci što misliš!

 Izdvojeno