Događaji

vNOTES metoda

Dr. Luka Matak u programu Radio Zadra govorio je o operacijama karcinoma minimalno invazivnom metodom

Dr. Luka Matak u programu Radio Zadra govorio je o operacijama karcinoma minimalno invazivnom metodom

Nakon što je prije godinu dana, prvi u Hrvatskoj, započeo s minimalno invazivnom operativnom metodom kroz prirodne otvore poznatom kao V-notes operirajući pacijente s benignim tumorima, dr. Luka Matak, liječnik Odjela za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Zadar, od nedavno tu istu metodu primjenjuje i kod onkoloških pacijentica odnosno zloćudnih tumora

Primjenjujući ovu inventivnu metodu bez kirurških rezova ili laparoskopskih rupica dr. Matak, prvi je u Hrvatskoj i među prvima u svijetu na ovaj način uklonio karcinom maternice.

Tehnika koju je lani u srpnju dr. Luka Matak primijenio prvi u Hrvatskoj, vNOTES, podrazumijevala je, kod nas nepoznatu, primjenu minimalno invazivne kirurgije: bez klasičnih rezova i bez „laparoskopskih rupica", operaciju je dr. Matak izveo kroz postojeći otvor na tijelu.

Vrlo brzo, nakon uvođenja ove metode, u Opću bolnicu Zadar, na naš Odjel došao je veliki broj kolega kako bi se educirali o toj metodi. Bili su tu kolege iz KBC Split, Rijeka, Osijek, Sestre milosrdnice, iz Klinike za tumore Zagreb, KB Merkur, iz Općih bolnica Gospić, Šibenik, Zabok. Svi su oni bili ovdje i neki su počeli primjenjivati vNOTES metode iako je Zadar i dalje centar s daleko više operacija.” kazao je dr. Luka Matak.

Ovaj tridesepetogodišnji liječnik znanje o ovoj metodi stekao je na edukaciji u Belgiji, prenio znanje kolegama na zadarskoj ginekologiji i do sada je obavljeno 78 operacija ovom metodom. Prije par mjeseci napravljen je novi iskorak u primjeni ove metode i to kod žena s karcinomom maternice:

"Razlika je u tome što kod vNOTES metode ne trebate pozicionirati pacijenta u tzv. položaj naglavačke i kod ovog postupka ne smetaju vam crijeva što je veliki benefit kod pacijenata koji su pretili, tako da je ova metoda doprinijela boljoj vizualizaciji limfnih čvorova i intraoperativnih komplikacija", ističe dr. Matak.

  Zahvaljujući timu dr. Luke Mataka zadarska je Opća bolnica dobila i dopusnicu za otvaranje certifikacijskog centra kakvih je na svijetu za sada samo desetak.

  Dr. Matak, naglašava  da bez kupnje specijalne opreme, što je prepoznala uprava zadarske bolnice, te bez potpore kolega na Odjelu ginekologije OB Zadar na čelu sa šefom dr. Zdenkom Matasom, ovaj uspjeh ne bi bio postignut.

Mislim da čovjek mora prvenstveno biti obiteljski sređen da bi mogao funkcionirati na poslu. Tako da zahvaljujem i supruzi koja ima puno razumijevanja za moje edukacije, ona je dio tereta preuzela na sebe. Iznimno sam sretan što je imam za suprugu” - dodao je dr. Luka Matak.


Reci što misliš!