Događaji

I dalje nema rješenja za građane s Puta Petrića koji su sami gradili kotlovnice

I dalje nema rješenja za građane s Puta Petrića koji su sami gradili kotlovnice
Varaždinski.hr

Građani koji su prije nekoliko desetljeća samodoprinosom gradili kotlovnice za svoja naselja dugo su bili nešto imuniji na poskupljenja energenata u odnosu na ostatak stanovništva. Ali zadarski slučaj pokazuje da se i to mijenja. Prstom upiru u Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju

Iako nam se današnja južina vratila u temperature iznad 20 °CU dijelu Hrvatske već je počela sezona grijanja. Bez obzira na to koristite li drva, struju ili nešto treće, energenti su sve skuplji. Evo kako će se Zadrani grijati ove zime:

- Grijat ću se na drva, sto eura kubik.

- Koristim termoakumulacijsku peć i klima-uređaj, a sve je skupo, i struja i drva...

-Od trenutka kad su Petrići prešli na plin, u startu smo trebali imati cijenu od 5 kuna. Ali zbog tumačenja HERA-e da smo mi, koji smo sami izgradili kotlovnicu i koji – istina – proizvodimo toplinsku energiju ali je koristimo za sebe, proizvođači. Znači, ne prodajemo je na tržištu. Zbog čega se Grad ne zauzme za sve te korisnike? - pita Ante Rubeša, gradski vijećnik (AM)

O ovome se problemu s HERA-om i stanarima razgovaralo i prije dvije godine, prisjetio se gradonačelnik Branko Dukić. 

-Tu ima puno građana koji plaćaju, ali dosta njih ne plaća, pa pitanje plaćanja prema koncesionaru, tko kotlovnicu treba održavati... Da imamo odgovor na sva ta pitanja, taj bi se problem odavno riješio. Ali, da u taj zakon njih treba uvrstiti kao male potrošače, to je istina i to bi se trebalo napraviti, smatra Branko Dukić, zadarski gradonačelnik.

Vijećnik Rubeša je nezadovoljan odgovorom gradonačelniku odgovorio da njegova stranka ima većinu u Saboru i da bi se zakon vrlo lako mogao promijeniti: 

-Je li teško doći tamo (u Sabor nap. a.) i reći: - Slušajte, od sada će svi ti stambeni blokovi koji su samodoprinosom izgradili svoju infrastrukturu i plaćaju toplinsku energiju, oni neće biti proizvođači nego potrošači. To je jedna crtica, pitao jeAnte Rubeša.

Nezadovoljni sporošću rješavanja ovog problema sigurno su i stanari spomenutih naselja pa možda i oni ove zime pribjegnu rješenju jednog od anketiranih Zadrana:

- Neman ja grijanja, ja san ovako uvik vani!


Reci što misliš!