Događaji

tužna vijest

Preminuo veliki hrvatski sociolog Vjeran Katunarić

Preminuo veliki hrvatski sociolog Vjeran Katunarić
Boris Scitar/PIXSELL

"S velikom tugom vas obavještavamo da nas je u Zadru napustio naš kolega i prijatelj Vjeran Katunarić", objavilo je u utorak Hrvatsko sociološko društvo

Vjeran Katunarić bio je hrvatski sociolog, rođen u Travnom 1949. Diplomirao je (1973) i doktorirao (1978) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je od 1986. redoviti profesor na Odsjeku za sociologiju; od 2010. redoviti profesor sociologije na Sveučilištu u Zadru.

Na Sveučilištu u Zadru ivodio je nastavu iz predmeta Historijska sociologija, Multietnička društva, Izgradnja teorije u sociologiji, i Klasične teorije društva i kulture.

Bio je gostujući profesor na sveučilištima u SAD-u (1985 i 2000), Švedskoj (1992-1993) i Njemačkoj (1997). Sudjelovao je na stotinjak znanstvenih i stručnih konferencija u ukupno 25 zemalja. Bio je voditelj projekata Nacionalnog izvještaja o kulturnoj politici Republike Hrvatske (1997-1999) i Strategije kulturnog razvitka Republike Hrvatske (2000-2002).

Bio je ekspert, konzultant i izvjestitelj Vijeća Europe za kulturnu politiku, kako navode na Verbumu.  Objavio je stotinjak znanstvenih i stručnih radova, među kojima i desetak knjiga, uključujući: Vanjske migracije i promjene u porodici, Ženski eros i civilizacija smrti, Dijalektika i sociologija, Dioba društva, Teorija društva u frankfurtskoj školi, Bogovi, elite narodi, Labirint evolucije, Sporna zajednica i Lica kulture.

Bio je odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi. Dobitnik je godišnje nagrade za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, i nagrade „Rudi Supek" za iznimno značajna postignuća, uspjehe i zasluge za razvoj sociologije.

Ispraćaj Vjerana Katunarića će se održati u četvrtak 19. listopada 2023. na Gradskom groblju u Zadru s početkom u 14.00.


Reci što misliš!