Događaji

branili su lijepu našu

Obilježavanje 32. obljetnice osnutka topničko raketnog divizijuna 112. brigade

Obilježavanje 32. obljetnice osnutka topničko raketnog divizijuna 112. brigade
Šime Zelić/PIXSELL

Pripadnici topničko raketnog divizijuna 112. brigade okupit će se na obilježavanju 32. obljetnice osnutka postrojbe u srijedu, 18. listopada, s početkom u 10 sati na Gradskom groblju Zadar kod središnjeg križa.

Nakon polaganja vijenca druženje će se nastaviti u prostorijama Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadarske županije. 

Prije 32 godine, 18. listopada 1991. godine osnovan je 2. Mješoviti topnički divizijun (MTD) kao samostalna postrojba operativno pridodana 112. brigadi HV. Sredinom 1993. godine, divizijun i formalno ulazi u sastav 112. brigade kao Topničko raketni divizijun 112. brigade. 

Zadarsko topništvo je osnivanjem divizijuna dobilo jedinstvenu crtu zapovijedanja te se je organiziranije i učinkovitije suprostavljalo napadima neprijatelja, što se i dokazalo u jeku najsilovitijih nasrtaja na Zadar kao i u napadnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske u kojima je divizijun sudjelovao: „Križ", "Maslenica", Oluja" "Ljeto 95" i "Maestral".

Od srpnja 1992. godine, dijelovi divizijuna s višecijevnim bacačima raketa aktivno su sudjelovali u obrani Posavine. Za doprinos u obrani Republike Hrvatske divizijun je dobio odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog, kojim ga je odlikovao predsjednik Republike.

Divizijun završava svoj ratni put na širem prostoru Drvara, početkom prosinca 1995. godine. 

 


Reci što misliš!