Događaji

Youth Go Local

Četrdeset mladih u Vodicama usvajali i upijali nova znanja i vještine

Četrdeset mladih u Vodicama usvajali i upijali nova znanja i vještine

Možda zadnje dane babljeg ljeta ove godine Srimu je oživjela međunarodna razmjena mladih pod nazivom "Youth Go Local"!

U organizaciji udruge Argonauta iz Murtera, 40 mladih iz Portugala, Španjolske, Rumunjske, Turske, Sjeverne Makedonije i Hrvatske marljivo su usvajali i upijali nova znanja i vještine, te razmjenjivali iskustva koja će kroz ostatak razmjene morati pretočiti u prijedloge projektnih inicijativa za poboljšanje života mladih u njihovim lokalnim zajednicama. 

Tijekom provedbe programa mladi iz svih nacionalnih timova odradili su svoje radionice čije teme sežu od interkulturanog učenja, kooperacijskih metoda, do toga kako iskalkulirati budžet i napraviti analizu potreba za projekt. Svaka aktivnost i radionica koja se odvija u sklopu projekta - primjenjuje metode neformalnog učenja - npr. energyserima koji služe za razbuđivanje i aktiviranje sudionika, vremenom za refleksiju i iskazivanje svojih stavova o doživljenom i naučenom na razmjeni. Grupni i timski rad je u fokusu ovog okruženja, jer želimo mladima predstaviti realne situacije u kojima se mogu naći u stvarnom svijetu.

Udruga Argonauta projekt provodi u sklopu Akreditacije za mlade, čiji je strateški cilj omogućiti mladima aktivno sudjelovanje u društvenom životu lokalne zajednice, te osnaživanje mladih kroz nova znanja, vještine i kompetencije. Akreditacija omogućuje organizacijama, nositeljima i partnerima izgradnju kapaciteta za rad s mladima, te usvajanje i razvoj novih alata i metoda neformalne edukacije za rad s mladima unutar udruge Argonauta i partnerskih organizacija.

Projekt se provodi zajedno s partnerskim organizacijama: Zdruzenie na gragjani KREATOR Kumanovo (Sjeverna Makedonija), Experimentáculo Associação Cultural (Portugal), AKS Yourself (Rumunjska), Asociación Juvenil Inter - AJ INTER (Portugal), Cappadocia Youth Mobility (Turska).

Sutra, točnije u utorak, 17. listopada, 2023. u 12:00 h, mladi sudionici će prezentirati projektne inicijative razvijene tijekom programa razmjene, u Gradskoj knjižnici u Vodicama vodičkim dionicima - predstavnicima lokalne samouprave, lokalnih udruga i javnih ustanova te medijima, kako bi inspirirali lokalnu javnost na akciju za poboljšanje kvalitete života mladih u lokalnim zajednicama. 

 


Reci što misliš!