Događaji

mreža domova

Vukšić i Nadin kroz Intervencijski plan Grada Benkovca dobili nove društvene domove

Vukšić i Nadin kroz Intervencijski plan Grada Benkovca dobili nove društvene domove
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U četvrtak 12. listopada 2023. godine u prostorijama novoizgrađenog društvenog doma u Vukšiću održana završna konferencija za javnost i medije u sklopu projekta „Mreža domova“, koji se provodio kroz Intervencijski plan Grada Benkovca, a dan ranije konferencija

Na konferenciji su bili nazočni u ime Grada Benkovca gradonačelnik Tomislav Bulić, predstavnici Razvojne agencije Grada Benkovca, voditelj projekta, javni djelatnici i mještani Vukšića.
U svojem obraćanju gradonačelnik Tomislav Bulić kazao je kako se danas nalazimo u ovom novom i lijepom zdanju, društvenom domu koji su mještani Vukšića željno isčekivali kako bi dobili mjesto za okupljanja građana kroz razna društvena, kulturna i sportska događanja koja su do sada, a vjerujemo da će i ubuduće obogaćivati društveni život lokalne zajednice. Vukšić je mjesto koje posljednjih godina bilježi porast broja predškolske i osnovnoškolske djece, pa će stoga novouređeni dječji vrtić do kraja godine početi s radom na zadovoljstvo brojnih mališana koji sada borave u vrtićima drugih općina i gradova.

U početnoj fazi kada su se planirali sadržaji koji bi se trebali naći unutar društvenog doma bilo je razmišljanja i o knjižnici, te želje za više prostorija, međutim zbog ograničenih i strogo namjenskih sredstva u ovom trenutku to se nije moglo realizirati. No pored toga mislim da svi možemo biti zadovoljni, a posebno vi mještani jer ćete od danas imati uvjete za organizaciju brojnih aktivnosti i događanja koja obogaćuju društveni i kulturni život svim generacijama, a posebno za djeci i mladima.

Znamo kako Vukšić ima vrlo aktivne kulturne, sportske udruge i braniteljsku udrugu, koje do sada nisu imale javno dostupnih prostora za organiziranje raznih okupljanja, radionica, edukacija, tečajeva i sličnih događanja, tako da će ovaj moderno i kvalitetno uređen dom ubuduće svima biti na raspolaganju. 

Vjerujem kako ćete znati dobro iskoristiti brojne mogućnosti koje će vam pružiti ovaj objekt i vaša kreativnost i aktivnosti koje ćete u njemu organizirati, zaključio je gradonačelnik Bulić.  
Voditelj projekta Goran Ivanić u nastavku konferencije ukratko je upoznao nazočne o tijeku gradnje objekta, te o budućoj ulozi objekta. Za realizaciju ovog projekta trebalo puno truda i rada svih sudionika od projektanta, nadzora, izvođača do projektnog tima kojeg su sačinjavali djelatnici Grada Benkovca i Razvojne agencije Grada Benkovca, te im se ovom prigodom svima srdačno zahvalio. 


Ovaj Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je Grad Benkovac, a partner na projektu je Razvojna agencija Grada Benkovca. 


Projekt će doprinijeti ostvarenju tri razvojna cilja Intervencijskog plana Grada Benkovca, a to su  prostorni, društveni i gospodarski. Prostorni cilj znači iskoristiti potencijale prostornog značaja Grada Benkovca kroz očuvanje i održivo korištenje prostornih resursa.

Društveni cilj jest ojačati ulogu Grada Benkovca kao središta društvenog života Ravnih Kotara i Bukovice te povećati životni standard građana, a gospodarski cilj znači povećati kapacitete na području Grada Benkovca za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, s naglaskom na poljoprivrednu i ekološku proizvodnju, prerađivačke djelatnosti, trgovinu i održivi turizam.         
Specifični cilj projekta jest izgradnja i osposobljavanje sekundarnih društvenih centara na području Grada Benkovca radi osiguranja geografski ravnomjerno raspoređenih uvjeta razvoja, te izgradnja društvenog kapitala lokalnog stanovništva osiguranjem društvene infrastrukture za provođenje aktivnosti društvenog, kulturnog, obrazovnog i rekreativnog karaktera.
Ciljane skupine ovog projekta su stanovnici Vukšića i Nadina i pripadajućih naselja, a krajnji korisnici su lokalno stanovništvo, udruge, poljoprivrednici, vlasnici OPG-a, lokalni poduzetnici, gosti i posjetitelji.                                                     
Izvođač radova bilo je poduzeće Reliance d.o.o., stručni nadzor povjeren je tvrtki GiN company d.o.o. Zadar, dok je projektantski nadzor obavljao Arhitektura square d.o.o. iz Zadra.
Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosila je  660.420,75 EUR, a razdoblje provedbe projekta bilo je od 30. srpnja 2021. do 30. studenog 2023. godine.


Za društveni dom u Nadinu izvođač radova bilo je poduzeće Tehma d.o.o.  iz Zadra, stručni nadzor povjeren je tvrtki GiN company d.o.o. Zadar, dok je projektantski nadzor obavljao Arhitektura square d.o.o. iz Zadra.
Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosila je  737.963,2 EUR, a razdoblje provedbe projekta bilo je od 30. srpnja 2021. do 30. studenog 2023. godine.


Reci što misliš!