Događaji

20. listopada

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade paške čipke

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade paške čipke

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade paške čipke. Radionica počinje u petak, 20. listopada 2023. u 16 sati u Etnološkom odjelu NMZ, Gradska straža, Narodni trg, Zadar

Radionice će trajati ukupno trideset sati u periodu od 20.10. do 20.11.2023. (daljnji raspored će se dogovoriti s polaznicama na prvom susretu.)

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar programom radionica u sklopu Etno dana Zadarske županije 2023. obilježava dvadesetu godišnjicu UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine (2003.)

Paška čipka je kulturno dobro o čijoj važnosti postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u samom gradu Pagu. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, već i u samom gradu Pagu.

Muzejski način čuvanja je pasivni način čuvanja, a aktivni način čuvanja je upoznavanje sa šivanjem paške čipke. Na radionici se uči šivanje paške čipke tj. izrađuje se jednostavniji tabletić na kojem se upoznaju osnovni motivi.

Paška čipka je zajedno s lepoglavskom i hrvatskom čipkom 2009. godine uvrštena na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Radionice se održavaju petkom od 16 do 19 sati i subotom od 9 i 30 do 12 i 30 sati. Subotom se održavaju u prostoru Etnološkog odjela NMZ, a petkom u prostoru Kneževe palače, u Edukativnoj dvorani.


Reci što misliš!