Događaji

"Tvoja sadašnjost je njihova budućnost"

Na splitskoj rivi obilježen Europski dan darivanja organa poslije smrti

Na splitskoj rivi obilježen Europski dan darivanja organa poslije smrti
RTL

Središnje obilježavanje za Hrvatsku Europskog dana darivanja organa poslije smrti organizirano je u subotu na splitskoj Rivi pod sloganom "Tvoja sadašnjost je njihova budućnost", a građane se na posebnom štandu informiralo o važnosti doniranja organa

"Motiv slogana 'Tvoja sadašnjost je njihova budućnost' je činjenica da 18 pacijenata svaki dan umire u Europi čekajući na transplantaciju", rekla je Branka Malnar Grubišić iz Ministarstva zdravstva.

Naglasila je i kako se u Hrvatskoj ove godine bilježi porast darivatelja organa i izvršenih transplantacija u odnosu na prošlu godinu.

"Ove smo godine do 1. listopada imali 87 darivatelja organa te su izvršene ukupno 223 transplantacije solidnih organa - 104 bubrega, 79 jetri, 42 srca, 10 pluća i četiri gušterače," rekla je Malnar Grubišić. Dodala je kako je cilj akcije potaknuti na razmišljanje o darivanju organa poslije smrti, te motivirati zainteresirane na razgovor o tomu.

Volonterka  Zaklade Ana Rukavina Esma Čečuk Jelčić je istaknula kako je ugodno iznenađena zanimanjem građana na splitskoj Rivi za  informacije o darivanju organa.

"Građani su nam najčešće prilazili našem informativnom štandu s pitanjem kako mogu postati darivatelji organa", kazala je Čečuk Jelčić. Dodala je kako je zaklada Ana Rukavina u posljednjih desetak godina osigurala 167 transplantacija.

Toni Lozančić iz splitskog KBC-a je istaknuo kako je nužno širiti svijet o važnosti darivanja organa.

"Ovakvim akcijama  razbijamo nepovjerljivost nekih građana u darivanje organa zbog religijskih razloga," kazao je Lozančić.

Obilježavanje Europskog dana darivanja (EDD) i presađivanja organa organizira se svake godine u jednoj od europskih zemalja, druge subote u listopadu. Ove godine EDD se službeno trebao obilježiti 7.listopada u Španjolskoj.

"Budući da trenutno Španjolska predsjeda Vijećem EU sve aktivnosti su prolongirane za početak studenog (9.-10. studenoga) kada će se u Santanderu, Španjolska održati Globalni summit o transplantaciji i obilježiti Europski dan darivanja", navodi se u priopćenju.


Reci što misliš!