do 15. listopada
U Zagrebu otvoren 9. Sajam zimnice, ekoloških i autohtonih proizvoda
Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać s ravnateljem Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Mladenom Frukom i suradnicima je u petak, 13. listopada 2023. godine otvorio 9. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda na Europskom trgu u Zagrebu
Ovogodišnji Sajam okuplja oko 60 proizvođača hrvatskih tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske i traje do nedjelje 15. listopada 2023. godine.
„Ministarstvo poljoprivrede organizira ovu manifestaciju u želji da se hrvatski tradicionalni proizvodi kao i običaj pripreme zimnice sačuvaju od zaborava, a hrvatskim proizvođačima pomogne u promociji njihovih proizvoda i povezivanju s potrošačima. Održavanjem Sajma ujedno se pridružujemo obilježavanju Svjetskog dana hrane, koji se obilježava svake godine 16. listopada“, rekao je ravnatelj Barać, ističući kako je cilj potaknuti mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva na preradu primarnih proizvoda, kako bi se osnažila i postala konkurentnija na sve zahtjevnijem tržištu.
Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“, kako bi se dodatno označili hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi s posebnim karakteristikama odnosno proizvodi više kvalitete. Trenutno imamo 8 priznatih oznaka "Dokazana kvaliteta", a odnose se na sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, svježeg svinjskog mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, junećeg mesa i meda.
„Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje“, rekao je Barać, naglasivši kako imamo 44 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla što nas svrstava na visoko 7. mjesto na razini Europske unije, od prošlog Sajma 9 novih proizvoda.
Dio ponude Sajma jest i trinaest proizvoda čiji su nazivi registrirani kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili izvornosti na razini EU - Varaždinsko zelje ZOI, Varaždinsko bučino ulje ZOZP, Dalmatinski pršut ZOZP, Dalmatinska panceta ZOZP, Dalmatinska pečenica ZOZP, Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje ZOI, Zagorski bagremov med ZOI, Međimursko meso z' tiblice ZOZP, Paška sol ZOI, ISTRA ZOI, Brački varenik ZOZP, Poljički soparnik/Poljički zeljanik/Poljički uljenjak ZOZP te jedan proizvod s prijelaznom nacionalnom zaštitom Ludbreški hren ZOZP i trinaest proizvoda iz ekološke proizvodnje (džemovi, pekmezi, marmelade, voćni sokovi, ajvar, lješnjaci).
Na današnjoj svečanosti otvorenja dodijeljena su tri priznanja za najljepšu prezentaciju proizvoda slijedećim proizvođačima: AGRO ALTERA d.o.o., SOLANA PAG d.o.o. i OPG Kranjčević Željko.
Također su dodijeljene i diplome za šampione unutar pojedinih kategorija proizvoda u sklopu 5. ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla.
Ukupno je ocjenjen 121 uzorak proizvoda u 9 kategorija te je dodijeljeno 118 diploma od kojih 70 zlatnih, 34 srebrne, 10 brončanih i 4 priznanja, a šampioni i proizvodi su slijedeći:
OPG Grđan Slavica, sok od aronije u kategoriji sokovi i
sirupi
OPG Kranjčević Željko, džem od jagode u kategoriji džemovi,
marmelade i pekmezi
Benediktinke Sv. Marije, proizvod zimski grah salata u kategoriji
umaci i namazi
OPG Matekalo, liofilizirane jabuke u kategoriji suho voće,
krekeri, pahuljice, kolači i tjestenina.
OPG Drempetić, cikla u kategoriji kiselo povrće
OPG Zvonimir Benčić, Limunčelo u kategoriji rakije, likeri i
octovi
OPG Zorko Mirjana, domaći ljuti ajvar u kategoriji
ajvar
OPG Dario Pocedulić, mlinci od varaždinske heljde u kategoriji
najbolji inovativni proizvod.
Titula šampiona 5. ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla pripala je OPG-u Matekalo za proizvod liofilizirane jabuke.
Velika posjećenost kao i izniman interes od strane proizvođača za izlaganje na Sajmu, potvrda je da je Sajam zimnice, ekoloških i autohtonih proizvoda postao jedan od omiljenih i željno iščekivanih sajmova u Gradu Zagrebu.
Izdvojeno
-
Dan je izbora u Sjedinjenim Američkim Državama i dan odluke u jednoj od najneizvjesnijih predsjedničkih utrka u američkoj povijesti.
-
Utiru se u Dubravi kod Šibenika novi trendovi u poljoprivredi krša. Sadnica do sadnice, "raste" plantaža divljih šparoga, javlja HRT.
-
Kako nam se približava zima, povećavaju se i šanse za prehladama, zimskom depresijom, ali i prekomjernom vlagom u prostoru. Radi pomicanja sata, mrak pada rano uvečer, pa se povlačimo sve ranije u svoje tople domove. Kuhanjem, tuširanjem, sušenjem veša i samim disanjem prosječna četveročlana obitelj dnevno u zrak ispusti 15 litara vode, a ta vlaga mora negdje otići.
-
Ono što svakodnevno konzumiramo značajno utječe na naše zdravlje, posebice na zdravlje mozga. Osobe s uravnoteženom prehranom imaju bolje funkcije mozga i poboljšane funkcije mentalnog zdravlja.
Reci što misliš!