Događaji

5 dana festivala mesa

Počeo je Meat Me Festival 4.0: Miris janjetine s bižima i bobom privukao mnoge na Staru pijacu

Počeo je Meat Me Festival 4.0: Miris janjetine s bižima i bobom privukao mnoge na Staru pijacu
MeatMe

[VIDEO] Punom zdjelom janjećeg ragua s bobom i graškom te desecima porcija sporo kuhanih janjećih slabina s prokulicama i mousseom od paškog sira, maslina i umakom od meda, maraštine i timijana počeo je Meat Me 4.0, četvrto izdanje zadarskog Festivala mesa

Meat Me i ove godine, naravno, organizira Turistička zajednica grada Zadra s nizom partnera, prvenstveno Tržnicom Zadar, te uz podršku grada Zadra, TZ Zadarske županije i Hrvatske turističke zajednice.

Svih pet dana  Festivala mesa koji se odvija ispod velikog šatora na Staroj pijaci tržnice na Poluotoku imaju svoju kulinarsku temu, a dalmatinska je janjetina, slavna mesna delicija ovog dijela Hrvatske, zvijezda prvog dana. Navedena jela je pripremio zadarski profesor kuharstva Josip Vrsaljko uz pomoć učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, koji su ove godine glavni asistenti na Festivalu.

Red znatiželjnih i željnih dobre spize od janjetine koja se servirala na dugom pultu bio je skoro neprekinut od početka Festivala pa sve do 14 sati, do kraja prvog festivalskog jutra. 

Na Staroj pijaci otvoren Meat Me Festival 4.0 MeatMe Festival 4.0: Miris janjetine s bižima i bobom privukao mnoge na Staru pijacu

Meat Me 4.0 osim glavnog tematskog dijela ima još nekoliko svojih slasnih dijelova, točnije cornera, kantuna. Gradelada je grill kantun s vratinom, odležanim ribeye odrescima, janjećim ossobuccom i piletnom u marinadi, Chef's Corner nudi tingul od pivca, juneći šug, šljive u panceti i jelen millefolie, dok je fast food kantun zapravo food truck svima poznatih majstora za maštovitu brzu hranu Picnic Mingle & Fun.

Vinski kutak s gotovo svim vinima Zadarske županije smješten je u obližnjem Wine Gardenu, a veliki šank s drugim vrstama pića, ponajviše maštovitim koktelima, smješten je na samom  festivalskom trgu.

Blizu su i delikatesni proizvodi koji su stigli iz različitih dijelova Zadarske županije: Paški sir Paške sirane, Žmanski obitelji Žampera, pršuti i pancete obitelji Bačić iz Polače, cvijet soli i mnogi drugi proizvodi Solane Nin te nagrađivana maslinova ulja obitelji Demo.

Domaće i strane posjetitelje Festivala pozdravio je direktor TZ Zadar Mario Paleka, a o ponudi vina je govorio poznati sommelier i direktor Zadar Wine Festivala Ivan Stiblik.

O specifičnostima i okusnim karakteristikama tri vrste janjećeg mesa koje se uzgajaju u Zadarskoj županiji publici je govorila je dr.sc. Marina Krvavica s Veleučilišta Knin. Dalmatinska, paška i lička janjetina, svaka izvrsna na svoj način i sve zaštićene europskim markicama, pasu na pašnjacima zadarskog kraja, a dr.sc Krvavica objasnila je kako se po biljnim markerima, ne samo po okusu i mirisu, može prepoznati iz kojeg kraja stiže pojedino meso.

Uz brojne zadarske novinarske ekipe prvo festivalsko jutro snimao je sa svojim timom Fabrizio Nonis – Beker, talijanska gastro TV zvijezda s milijunskom gledateljstvom i stotinama tisuća pratitelja na društvenim mrežama. Ovaj ambasador talijanske kuhinje i stručnjak za meso u četiri dana boravka u Zadru snimio je nekoliko priloga o našem gradu i njegovoj turističkoj i osobito gastronomskoj ponudi.

Meat Me 4.0 se u srijedu nastavlja sa specijalitetima od peradi – tingulom od pulastra s njokima te pijatom s pačjim prsima i pirjanim crvenim kupusom. Prvog festivalskog dana DJ je bio Davor Valčić, a u srijedu će glazbu puštati DJ Marko Milin, dok će program će voditi Ivica Štorić.


Reci što misliš!