Događaji

sastanak u gradskoj upravi

Hoće li Gradsko vijeće podržati rast cijena Čistoće?

Hoće li Gradsko vijeće podržati rast cijena Čistoće?
Novi radio

Predstavnicima klubova vijećnika u Gradskom vijeću Zadra prezentirane su buduće izmjene i dopune Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljana komunalnog otpada čija je najvažnija posljedica poskupljenje ove komunalne usluge.

Obrazloženje direktora Čistoće Johna Ivana Krstičevića saslušali su vijećnici HDZ-a, SDP-a, te Adela Frank s Nezavisne liste Enija Meštrovića i Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta.

Krstičević je naglasio kako Čistoća zatvaranjem deponija kod Dikla gubi dio svojih prihoda, te joj otvaranjem CGO-a u Bijanima Donjim rastu troškovi. Problem je što u ovom trenutku nije poznato koliko će Čistoća plaćati po toni otpada tvrtki „Eko”.

“Osim toga, izmjena ove Odluke je još od 31. srpnja 2021. godine naša zakonska obveza. Čistoća od tada radi s cijenama koje se nisu mijenjale još od 2018. godine. Među 101 gradom i općinom, Zadar je po cijeni trenutno na 84. mjestu, dok bi s povećanjem cijene bio na 40. mjestu, ali je važno i to što smo unutar top 10 među gradovima koji su prošle godine najviše napredovali po odvajanju otada”, rekao je Krstičević dodajući kako je Čistoća u top 5 ovakvih komunalnih poduzeća u Hrvatskoj i to unatoč tome što je površina koju pokriva najveća u Hrvatskoj.

O visini poskupljenja, direktor Čistoće je rekao kako su svi korisnici usluga svrstani u dvije kategorije i to na: kućanstva i nekućanstva te je za primjer naveo kako bi domaćinstva za kantu od 120 litara ubuduće plaćala 9,72 eura umjesto dosadašnjih 5,64 eura. Kod poslovnih korisnika nekima će nova cijena od 15,57 eura biti manja, a nekima veća, jer su dosada korisnici iz ove kategorije za kantu od 120 litara plaćali 14,35 eura, dok su korisnici kanti od 240 litara plaćali 28,70 eura.

Naglasio je da Čistoća zatvaranjem deponija kod Dikla gubi dio svojih prihoda, te da joj otvaranjem CGO-a u Bijanima Donjim rastu troškovi.

“Izmjena ove Odluke je još od 31. srpnja 2021. godine naša zakonska obveza. Čistoća od tada radi s cijenama koje se nisu mijenjale još od 2018. godine. Među 101 gradom i općinom, Zadar je po cijeni trenutno na 84. mjestu, dok bi s povećanjem cijene bio na 40. mjestu, ali je važno i to što smo unutar top 10 među gradovima koji su prošle godine najviše napredovali po odvajanju otada”, rekao je Krstičević navodeći kako je Čistoća u top 5 ovakvih komunalnih poduzeća u Hrvatskoj.

“Povećanje cijena, Čistoći donosi okvirni rast prihoda između pet i sedam posto, a sadašnji je prihod na razini od oko 80 milijuna kuna”, rekao je Krstičević naročito ističući kako je briga o ljudima njihova primarna uloga zbog čega je Čistoća odradila važan posao povećanjem plaća i time izbjegla štrajk, a za primjer je naveo neke druge hrvatske gradove u kojima se to događalo.

Na iznešeni prijedlog direktora Čistoće, gradonačelnik Branko Dukić dao je usporedbu u vidu poskupljenja od „dvije kugle sladoleda” koje neće značajno pogoditi kućne proračune građana, a razina usluge koju već sada imaju neće biti smanjena.

SDP-ov Daniel Radeta podržao je poskupljenje uz uvjet da se građanima pruži ista razina kvalitete usluge u odnosu na povećanje cijena.

Ova odluka će biti dana na jednomjesečno javno savjetovanje, nakon čega bi, u slučaju da bude izglasana, stupila na snagu 1. siječnja iduće godine.

 


Reci što misliš!