Događaji

IMA LI PEDIJATARA ZA SVU DJECU?

Kolega: Možda ne ide onako brzo kao što bi mi svi htjeli, došle su dvije nove pedijatrice, a do kraja godine trebala bi doći i treća

Kolega: Možda ne ide onako brzo kao što bi mi svi htjeli, došle su dvije nove pedijatrice, a do kraja godine trebala bi doći i treća
Bojan Bogdanić

U Domu Zadarske županije u ponedjeljak je održan drugi sastanak župana Božidara Longina i predstavnika građanske inicijative ‘Tko je moj liječnik’.

Zajednički cilj je što prije premostiti problem s nedostatkom pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Maja Grgurić Srzentić iz građanske inicijative kazala je kako i dalje nemaju odgovore na pitanja roditelja od kojih je najkritičnije kod koga upisati dijete ako trenutno nema pedijatra jer mjesta za upis nema.

„Odgovor HZZO-a danas je bio da svi moraju biti upisani. To je bio i odgovor na sva naša pitanja: Kome se obratiti za uputnicu, kod koga dijete voditi na pregled ako ne želimo ići na hitni prijem…Ako pedijatar odbije upisati dijete onda se mora poslati službeni dopis HZZO-u. A što raditi dok se ta papirologija sređuje? E to još ne znamo“, kazala je Srzentić.

Doris Bajlo iz udruge Cukrići kaže kako svakodnevno imaju upite gdje s djecom koja su izgubila pedijatra, a riječ je o djeci s posebnim potrebama.

„Primjerice jedan naš ‘cukrić’  bio je upisan kod dr. Mikecin, a nije se mogao upisati kod niti jednog drugog pedijatra, i njemu nema tko izdati doznaku“, kazala je Bajlo.

Županijski pročelnik za zdravstvo dr. Marko Kolega nadovezao se kako je zadovoljan današnjim sastankom i učinjenim u proteklih mjesec dana.

„U sustav su nam ušle dvije nove pedijatrice dr. Šitum i dr. Tičić. Riješili smo problem obaveznog cijepljenja djece do 7 godina. Svi roditelji koji trenutno nemaju odabranog pedijatra a trebaju cijepiti svoju djecu javit će se ili domu zdravlja ili meni osobno pa ćemo sve dogovoriti. Možda ne ide onako brzo kao što bi mi svi htjeli, ali idemo ka tom rješavanju. došle su dvije nove pedijatrice u sustav, a do kraja godine trebala bi doći i treća“, istaknuo je Kolega.

O pedijatrima koji odlaze u mirovinu, naglasio je kako postoji rješenje.

„Ostaju nam problemi pedijatara koji će ići u mirovinu za 2, 3 godine, ali taj dio pokrivamo sa specijalizacijama kojih imamo trenutno 4. Jedna doktorica bi trebsla doći iduće godine, jedna 2025., a jedna 2027. i još ostaje jedno slobodno mjesto“, kazao je Kolega.

 


Reci što misliš!