Događaji

EKO KANTUN

Volonteri u akciji Boranka pošumljavali požarišta na Mosoru iznad Splita

Volonteri u akciji Boranka pošumljavali požarišta na Mosoru iznad Splita
Miroslav Lelas/PIXSELL

Akcija pošumljavanja požarišta Boranka održana je u subotu na lokaciji Zvjezdano selo Mosor iznad Splita, a sudjelovao je 300 volontera koji sadeći nova stabla žele vratiti šume na splitska požarišta

Uz predstavnike organizatora, Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatskih šuma i Splitskog skautskog zbora, u 36. akciji Boranka učestvovali su najvećim dijelom osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti.

Radi se o učenicima i nastavnicima splitske Osnovne škole "Brda“, IV. gimnazije "Marko Marulić“, Nadbiskupijske klasične gimnazije "Don Frane Bulić", Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, studenti i profesori splitskog Kineziološkog fakulteta te izviđači iz Skautskog kluba Marjan i Odreda izviđača pomoraca Brodosplit.

Najmlađi su sadili hrast u žirovima, kopajući manje rupe, puneći ih žirom i zatrpavajući ih. Oni malo stariji sadili su stabla u sadnicama a izviđači su, osim sadnje, zalijevali tek posađene  sadnice ali i one koje su posađene u prijašnjim akcijama, tijekom posljednja dva vikenda, ističu u Savezu izviđača.

Zbog suše zalijevanje sadnica pokazalo se kao izuzetno bitan faktor u preživljavanju posađenih sadnica u trenutnim vremenskim uvjetima.

Šumari Hrvatskih šuma održali su sudionicima pokaznu vježbu pravilnog iskopa rupa i sadnje sadnica dok su volonteri Gradskog društva Crvenog križa Split dežurali u slučaju eventualne nezgode. U sadnji je sudjelovalo i 130 volontera, zaposlenika Raiffeisen banke, koja je glavni pokrovitelj kampanje Boranka već petu godinu.

Kampanja Boranka do sada je okupila više od 10,000 volontera iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, te je ukupno na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira i Zadra posađeno više do 120.000 novih stabala.

Boranka je tako postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.


Reci što misliš!