Događaji

ponedjeljak, 9. listopada u Kneževoj palači

Udruga gluhoslijepih Grada Zagreba predstavlja u Zadru projekt "Putevima ruku"

Udruga gluhoslijepih Grada Zagreba predstavlja u Zadru projekt

U ponedjeljak, 9. listopada, 2023. godine u 18 sati u svečanim dvoranama Kneževe palače organizira se vodstvo i predstavljanje rezultata projekta „Putevima ruku“ - projekta koji omogućuje pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecom i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj.

O projektu:

Osobama s invaliditetom zajamčeno je pravo na sudjelovanje u kulturnom životu na ravnopravnoj osnovi s drugima Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. No svjedočimo da  u većini zemalja i dalje nisu poduzete sve odgovarajuće mjere kako bi se osiguralo da osobe s invaliditetom uživaju pristup kulturnim materijalima u svim dostupnim oblicima, odnosno pristup mjestima kulturnih događanja pritom ne imajući na umu samo arhitektonski pristup.

Nadalje, pitanje sudjelovanja osoba s invaliditetom u kulturnom stvaralaštvu nije i ne bi smjelo biti usmjereno samo osobnom razvoju pojedinca i razvoju njegova kreativnog, umjetničkog i intelektualnog potencijala, nego i obogaćivanju društva. 

Prilagođavanjem stalne izložbe Narodnog muzeja Zadar „Šest salonskih priča“ i stalnog postava Muzeja grada Zagreba direktno omogućujemo gluhim i gluhoslijepim osobama pristup i dostupnost muzejskom sadržaju. Gluhoslijepe osobe s istovremenim oštećenjem i vida i sluha rijetko imaju mogućnost pristupiti kulturnim sadržajima ove vrste iz razloga što je sadržaj većinom vizualan i/ili auditivan.

Aktivnostima u projektu, takav smo sadržaj prilagodili njihovim potrebama te im ponudili  mogućnost primanja informacija u onom formatu koji njima odgovara.

Nadalje, tim aktivnostima  potičemo suradnju nevladinih udruga sa kulturnim ustanovama, jačamo svijest i promoviramo odgovarajuću prilagodbu potrebnu za gluhoslijepe i gluhe korisnike. 

Na izložbi „Šest salonskih priča“ u svečanim dvoranama Kneževe palače postavljeni su QR kodovi s prijevodom audio vodiča izložbe na znakovni jezik.

U sklopu posjete članova Udruge gluhoslijepih osoba Grada Zagreba održat će se vodstvo kroz izložbu s mogućnošću dodirivanja odabranih predmeta.

Vodstvo će održati voditelj odjela Muzej grada Zadra, Hrvoje Perica dok će se prisutnim medijima obratiti predsjednica WFDb i HSGsO Dodira dr. sc. Sanja Tarczay i predsjednik UGsO Zagreb bacc. oec. Josip Tonžetić.


Reci što misliš!