Događaji

dobra sezona

Zadar tri mjeseca prije kraja godine oborio rekord u noćenjima iz 2019.

Zadar tri mjeseca prije kraja godine oborio rekord u noćenjima iz 2019.
Bojan Bogdanić

Ono što smo svi mogli vidjeti na zadarskim gradskim plažama i ulicama u posljednjih mjesec dana, dobilo je svoju potvrdu: u rujnu je u Zadru boravilo 89.615 turista, što je 12 posto nego u istom razdoblju prošle godine. Od početka godine, pak, broj noćenja veći je za 9 posto (291.957), dok je dolazaka ostvareno čak 15 posto nego prošle godine, pokazuju rezultati iz eVisitor-a

Od početka godine do zadnjeg dana rujna na području grada Zadra ostvareno je 2,13 milijuna noćenja, što je porast od 8 posto u odnosu na prošlu godinu, ali i obaranje ukupnog rekorda iz 2019. godine, i to tri mjeseca prije završetka ove. Porast od šest posto noćenja, uz otprilike isti broj dolazaka u odnosu na 2019. godinu, otkriva kako su ove godine gosti ne samo rado dolazili u Zadar, nego su se u gradu duže i zadržavali.
U sezoni je najveći broj turista odsjeo u obiteljskom smještaju, a tijekom rujna daleko najviše ih je boravilo u hotelima.

Jasan je to pokazatelj kako će očekivani rast hotelskih kapaciteta u bliskoj budućnosti, prije svega otvaranje Hyatt  Regency Zadar Maraska, ali i drugih, donijeti veći broj noćenja izvan glavne sezone, u kojoj je većina kapaciteta svih tipova ionako popunjena.
Najviše turista u rujnu došlo je iz Njemačke, a osim domaćih gostiju najbrojniji su bili redom Austrijanci, Poljaci i Britanci. Uslijed nastavka iznimno lijepog i sunčanog vremena, takav dobar trend nastavio se i u listopadu, pa je tako u gradu jučer boravilo 2.904 gostiju.
 
Sljedećeg tjedna očekuje nas manifestacija Meat Me na Tržnici na Poluotoku, na koju tradicionalno dolazi veći broj stranih turista, a do kraja godine i Advent, pa sadašnje brojke nisu ni blizu zaključenja turističkih rezultata.
 


Reci što misliš!