Događaji

razmjena znanja i kultura

Zadarski Arbanasi posjetili su zajednicu moliških Hrvata u San Felice del Molise

Zadarski Arbanasi posjetili su zajednicu moliških Hrvata u San Felice del Molise

Projekt kojeg su provodili San Felice del Molise i Grad Zadar završio je posjetom Italiji.

Cilj ovog projekta bio je promicati svijest i znanje o sličnim europskim kulturnim identitetima, unaprijediti solidarnost i uzajamno poštovanje građana.

Oba partnera kroz različite aktivnosti projekta proširili su svoju suradnju kako bi raspravljali o temama vezanima za govor zadarskih Arbanasa i jezik moliških Hrvata, a koji su od strane Europske unije ocijenjeni kao baština od iznimne vrijednosti te kao dodana vrijednost zajednicama čiji su dio, pridonose jednom od najvažnijih elemenata jačanja EU, a to je višejezičnost.

Nakon aktivnosti tijekom 2023. godine koje su uključivale početnu konferenciju, foto natječaj s temom Tragovima govora zadarskih Arbanasa, te on-line sastanke između sudionika u Zadru i San Felice del Molise-u, uslijedila je završna aktivnosti projekta koja je provedena krajem rujna.

155 zadarskih Arbanasa, predstavnika udruga koje se bave kulturom i tradicijom zadarskih Arbanasa (Udruga zadarskih Arbanasa, Kulturno umjetnička udruga Vicko Zmajević), sportom (NK Arbanasi), predstavnici umirovljenika, članovi Mješovitog pjevačkog zbora Vicko Zmajević, nagrađeni učenici foto natječaja, predstavnici Gradske knjižnice Zadar, Narodnog muzeja Zadar i Sveučilišta u Zadru uz predstavnike Grada Zadra, posjetili su zajednicu moliških Hrvata u gradu San Felice del Molise.

Svi sudionici sudjelovali su u cjelodnevnoj radionici na temu modela očuvanja govora, jezika, kulture, tradicije te kreirali zajedničke prijedloge i aktivnosti koji će pridonijeti unaprjeđenju istoga kao i podizanju svijesti  o različitim identitetskim elementima zadarskih Arbanasa i moliških Hrvata.

Uslijedila je zatim i razmjena znanja i kultura kroz predavanja koja su  sa zadarske strane održali prof. dr. sc. Serđo Dokoza, dr. sc. Maximiljana Barančić, dr.sc. Ivica Vigato i Dario Tikulin; koncert kojeg je održao Mješoviti pjevački zbor Vicko Zmajević, a zatim Leonard Perović i Neven Filipi; predstavljanje nošnje kroz projekt kojeg je priredila kustosica NMZ Marija Šarić Ban u suradnji s Grafičkom školom Zadar i balerinom Noemi Pinto; predstavljanje gastronomskih proizvoda, vina i ulja. Moliški Hrvati kao domaćini omogućili su gostima iz Zadra uvid u vlastite modele očuvanje jezika, kulture i tradicije  koje provode kroz više od 500 godina od kada su se doselili u Italiju i to kroz razgled mjesta, komunikaciju i povezanost s lokalnim stanovništvom, prezentaciju izdanja o moliškom hrvatskom, koncert glazbenog moliško hrvatskog ansambla KroaTarantata te prezentaciju gastronomije moliškog kraja.

Radionicu su provodili Grad Zadar i organizacija NED koji su ujedno i prijavili projekt, a zaključci o očuvanju jezika, govora i drugih elemenata tradicije i kulture, postali su dijelom povelje koju su u nedjelju 31. listopada 2023. potpisali gradonačelnik San Felice del Molise, Corrado Zara i pročelnica UO za kulturu i sport, Dina Bušić.

Istoga dana svećenih župe Gospe Loretske iz Arbanasa, don Mate Kujundžić sa svećenikom San Felice del Molise održao je svetu misu na kojoj su sudjelovali i arbanaški i moliški pjevači, čime je završio posjet i projekt čiji su zaključci podloga za daljnji rad na elementima govora, kulture i tradicije zadarskih Arbanasa.

 


Reci što misliš!