Događaji

osnovan u Kalima 30. rujna 1991.

Otočki bataljun obilježio 32. obljetnicu osnivanja postrojbe

Otočki bataljun obilježio 32. obljetnicu osnivanja postrojbe
Zadarska županija

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Zadru, misom u kapeli te izložbom o ratnom putu, Udruga Otočki bataljun obilježila je danas 32. godišnjicu osnivanja postrojbe punog naziva Mješoviti odred mornaričkog pješaštva (MOMP) Ugljan – Dugi otok.

Otočki bataljun osnovan je u Kalima 30. rujna 1991. godine od već postojećih dragovoljačkih odreda, kao dio 112. brigade, te je sudjelovao u opskrbi otoka i razbijanju pomorske blokade Jugoslavenske ratne mornarice formirajući obalne bitnice na Molatu i Premudi.

Osnovan je radi obrane zadarskih otoka, ali svoj je ratni put dokazao i na mnogim bojišnicama u zadarskom zaleđu te na dubrovačkom ratištu, a imao je četiri poginula pripadnika u Domovinskom ratu.

- S ponosom se sjećamo svoje uloge u Domovinskom ratu, a posebice naših četvorice preminulih i tridesetak ranjenih suboraca. Otočani i ljudi iz zaleđa koji su nam se pridružili dali su velik obol u ispunjavanju svih zadaća koje smo obavili 100 posto. Mi smo svake godine sve stariji, netko će nas morati naslijediti i zato smo danas na polaganju vijenaca imali dosta djece, koja moraju znati o čemu se radilo u Domovinskom ratu, rekao je predsjednik udruge i ratni zapovjednik Joško Pulja.

Ratni zapovjednik 7. Domobranske pukovnije Danijel Kotlar kazao je da je Otočki bataljun primjer udruge koja je nastavila raditi kako bi čuvala uspomenu na branitelje organizacijom izložbi, edukacijama, posjetima školama diljem županije, posebno tamo gdje su imali poginule pripadnike.

- Ratni put je dobro poznat, a koliki je bio značaj branitelja za uspostavu hrvatske države pokazuje današnji rat u Ukrajini, gdje je jasno da bez branitelja i obrane ona ne može opstati. Da naši branitelji nisu obranili domovinu, danas ne bismo mogli pričati o postignućima i perspektivama. Oni koji to osporavaju nisu prolili ni kap znoja, kamoli kap krvi, kazao je Kotlar.


Reci što misliš!