Događaji

1. listopada

Crveni križ Zagreb preuzeo ulogu Banke hrane za glavni grad Hrvatske

Crveni križ Zagreb preuzeo ulogu Banke hrane za glavni grad Hrvatske
Crveni križ

Stvorili smo osnovne preduvjete za povećanje količine donirane hrane na području Zagreba te tako izravno doprinijeli smanjenju otpada od hrane i povećanju prehrambene sigurnosti siromašnijih skupina glavnog grada

U sklopu projekta „Infrastrukturno opremanje GDCK Zagreb“ koji završava 1. listopada 2023. godine, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb nabavilo je tri nova gospodarska vozila kako bi ojačalo svoje infrastrukturne kapacitete i stvorilo osnovne preduvjete za povećanje količine donirane hrane na području Zagreba, a time i izravno doprinijelo smanjenju otpada od hrane i povećanju prehrambene sigurnosti siromašnijih skupina našeg glavnog grada.

Kombi Mercedes Benz Sprinter, kombi hladnjača Fiat Ducato i kamion MAN nadograđen sandukom sa stranicama, ceradom na bočni pomak i utovarnom rampom 1.5 tone koristit će se za prikupljanje i distribuciju donacija prehrambenih i higijenskih proizvoda od donatora (tvornica, trgovačkih lanaca i sl.) do Banke hrane Crvenog križa Zagreb gdje će se skladištiti i dalje raspodjeljivati socijalno ugroženim građanima Zagreba, direktno ili putem posrednika.

GDCK Zagreb raspolaže skladištem za hranu i socijalnom samoposlugom kapaciteta 352 m² te rashladnom komorom za hranu kapaciteta 25 m² u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. Investicijom u gospodarska vozila zaokružena je cjelina našeg distributivno-logističkog centra te smo ojačali infrastrukturne kapacitete.

Ovakav uređeni sustav Banke hrane nije od koristi samo za krajnje korisnike, građane ispod praga siromaštva i ostale socijalno osjetljive skupine stanovništva, već i za državu te društvo u cjelini. Postojanje Banke hrane značajno je za više ekonomskih i društvenih skupina. Prvo treba istaknuti koristi u kontekstu oblika posredništva između donatora i potencijalnih donatora s registriranim posrednicima. Bacanje hrane predstavlja velik ekološki problem pa će se pridonijeti smanjenju štetnog utjecaja na okoliš, a samim time i unapređenju kvalitete života i zdravlja građana.

Značajne su i materijalne uštede, čime će se omogućiti financiranje drugih potreba. Internacionalno, projekt Crvenog križa Zagreb doprinosi ostvarivanju nekoliko ciljeva UN-ove Agende 2030: iskorijeniti glad, postići sigurnost hrane i poboljšanu ishranu te smanjiti broj osoba izloženih riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Banka hrane Gradskog društva Crvenog križa Zagreb počinje s radom 1. listopada 2023. godine. 

Pozivamo sve donatore i posrednike u doniranju hrane da se jave Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb ako imaju potrebu donirati hranu ili potrebu za doniranom hranom. Doniranje hrane oslobođeno je plaćanja PDV-a.

U Europi i svijetu, pa i u Hrvatskoj sve je razvijenija svijest o problematici vezanoj za otpad od hrane i neracionalnom trošenju resursa za proizvodnju hrane, posebice jer nije riječ samo o okolišnom, već i o pitanju socijalno-ekonomske i etičke prirode. Aktivnosti u sprječavanju nastanka otpada od hrane trebale bi biti primarno usmjerene na izvor nastanka viška hrane, a to je u svakoj fazi lanca opskrbe, od proizvodnje, prerade, distribucije do konzumacije. 

U zemljama Europske unije godišnje se baci oko 88 milijuna tona hrane i to najviše u domaćinstvima (53%). Istovremeno je četvrtina građana izložena riziku od siromaštva. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se godišnje baci približno 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, odnosno 75 kilograma po osobi. 

U poljoprivrednom sektoru i proizvodnji viškovi hrane mogu nastati zbog niza razloga poput neispunjavanja specifikacije proizvođača i/ili kupca (npr. razlike u boji, veličini, obliku proizvoda) te pogrešaka u proizvodnji i označavanju. Neadekvatno upravljanje ponudom i potražnjom može dovesti do  viškova hrane uslijed prevelikog broja narudžbi i/ili otkazivanja narudžbi i slično. Kada se ti viškovi ne mogu spriječiti, aktivnosti treba usmjeriti na doniranje viškova hrane, čime se ne daje samo podrška borbi protiv siromaštva uslijed nedostatka hrane, već to predstavlja i učinkoviti alat za smanjenje otpada od hrane. 

Upravo u tom smjeru kreće se Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb kroz projekt „Infrastrukturno opremanje GDCK Zagreb“ koji je financiran iz fonda EU Next Generation u iznosu 238.901,06 eura. Uz velike količine bačene i ne redistribuirane hrane na zagrebačkom području, postotak rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti dodatni razlog za razvijanje ovog projekta bila nam je i trenutna rastuća inflacija te povećanje cijena hrane.

Smanjenju otpada od hrane osobno može doprinijeti svaki pojedinac primjenjujući sljedeće savjete

•    Pažljivo planirajte kupovinu namirnica, kupujte racionalno i bez stvaranja nepotrebnih zaliha

•    Organizirajte hladnjak i smočnicu – pravilno skladištena hrana sigurna je za korištenje i dulje 

ostaje svježa

•    Ne pripremajte prevelike količine hrane, a na tanjure uzimajte manje količine kako bi smanjili 

ostatke na tanjurima

•    Ostatke obroka pohranite u hladnjak i zamrznite – u hladnjak spremajte samo ohlađenu hranu. 

Odmrznutu hranu potrošite unutar 24 sata od zamrzavanja

•    Budite inovativni i praktični – potražite recepte za viškove hrane za nove ideje. Korištenjem 

ostataka sprječavate bacanje hrane te skraćujete vrijeme pripreme sljedećih obroka

•    Razlikujte označavanje roka trajanja hrane („najbolje upotrijebiti do“ i „upotrijebiti do“ datum) – 

nerazumijevanje razlika smatra se jednim od razloga nepotrebnog bacanja hrane

Zašto donirati?

Donacijom hrane i higijenskih potrepština pomoći ćete pojedincima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja te doprinijeti smanjenju bacanja hrane

Što mogu donirati?

• Sve neoštećene namirnice s valjanim rokom trajanja

• Higijenske potrepštine koje nisu korištene

Gdje mogu donirati?

U gradu Zagrebu donacije se mogu predati u Socijalnom dućanu GDCK Zagreb, odnosno novootvorenoj Banci hrane u Heinzelovoj ulici 64-66.


Reci što misliš!