Događaji

do 1. listopada

U Gospiću otvorena tradicionalna trodnevna manifestacija "Jesen u Lici"

U Gospiću otvorena tradicionalna trodnevna manifestacija
Mladen Malik

U Gospiću je u petak svečano otvorena trodnevna gospodarsko- turistička manifestacija "Jesen u Lici", s 350 izlagača, ove godine po prvi put pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Otvarajući manifestaciju, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izrazio je zadovoljstvo što se "Jesen u Lici" održava po 25. put i ocijenio da je ova znatno bolja nego neke prethodne na kojima je bio, a najavio je da će čelnicima gradova i općinama u subotu biti uručeni 3,5 milijuna eura vrijedni ugovori za 15 infrastrukturnih projekata po „Programu Lika“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved  rekao je da "Jesen u Lici", koja  promovira kvalitetu i tradiciju, oslikava sav trud, požrtvovnost i rad ličkog čovjeka te svjedoči očuvanju hrvatskog identiteta.

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Liku uloženo 178 milijuna eura, jer, rekao je, Vlada želi osigurati konkurentniju, jaču i otporniju poljoprivredu, da se otvore nova radna mjesta, a mlade obitelji ostanu u Lici.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković govorila je o razvoju sela u Ličko- senjskoj županiji te naglasila da treba postići bolje korištenje zemljišta zbog čega su gradovi i općine dobili ovlast da mogu odabrati poljoprivrednu kulturu koja će se na njihovom prostoru preferirati kroz potpore. Time se u biti propisala kontrola korištenja Gospodarskog programa korištenja poljoprivrednog zemljišta, ali i obveza javnog natječaja za korištenje zemljišta.

Ličko- senjski župan Ernest Petry ustvrdio je da je Lika „srce Hrvatske i test svih njenih politika“. „Ali ona je i test naše upornosti da iza sebe ostavimo bolju, razvijeniju, gospodarski snažniju i ljudima napučenu Liku“, rekao je Petry istaknuvši da je to moguće postići, a da se Ličani ne odreknu svojih tradicionalnih vrijednosti.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević izrazio je zadovoljstvo manifestacijom, ali i upozorio na demografske probleme u Lici, posebice na njezinom istoku gdje je naseljenost od samo 3,7 stanovnika po četvornom kilometru. Kritizirao je i sustav poticaja u poljoprivredi, te se založio da država „drastično promijeni i poboljša“  poljoprivrednu strategiju.

U sklopu manifestacije će održat će se izložba poljoprivredne mehanizacije, državna smotra ugroženih pasmina, revija konjskih zaprega, a 350 će izlagača predstaviti i prodavati svoje proizvode, rakije, sir, med, pekmeze i džemove te razne rukotvorine.

Posjetitelji će moći uživati i u kulturno- umjetničkim programima, a u zabavnom programu bit će održan glazbeni festival Lika fest te izbor za Miss Ličko-senjske županije.


Reci što misliš!