Događaji

ubojstvo djevojke u Osijeku

Nobilo: Ako policija nije zataškavala informacije, onda je užasno komunicirala

Nobilo: Ako policija nije zataškavala informacije, onda je užasno komunicirala
RTL

S odvjetnikom Antom Nobilom kolege s portala Danas.hr razgovarali su o slučaju ubojstva mlade studentice u Osijeku. Sve informacije koje su curile o njezinoj smrti prekinuo je DORH kada je za ubojstvo osumnjičio policajca s kojim se viđala. Policija se brani da, unatoč što je dva dana davala različite informacije, nije bilo zataškavanja

Ako su svi sve znali zašto je onda došlo do prekvalifikacije u samo nekoliko sati?

"Često u postupcima svaka strana zauzme jedan stav, tako da ovo nije neobična situacija. Ono što je ovdje neobično je da je u kratkom vremenu došlo do serije dezinformacija iz policije. Prvo je iz policije izašla informacija da se radi o samoubojstvu, nakon toga da je pištolj usmrtio djevojku pa da se radi o ubojstvu iz nehaja i sad smo iz Državnog odvjetništva dobili informaciju da se radi o kvalificiranom ubojstvu.

Previše je informacija i dezinformacija. Moramo i uzeti u obzir da se radi o policijskom djelatniku čime je ovaj slučaj još pod većim okom javnosti. Ako nisu zataškavali informacije, onda su užasno pogrešno komunicirali", komentirao je slučaj u Osijeku odvjetnik Ante Nobilo.

Postoji informacija da sam policajac nije odmah zvao službenike, već se priča o dva sata u kojima je zvao neke druge ljude i premiještao stvari po stanu. Je li to još jedno kazneno djelo?

Nitko nije dužan sebe optuživati, ali te činjenice su trebale biti indikatori da se ne prihvate njegove teze o cijelom slučaju.

Moraju li oni u svemu tome poruke koje je izmijenjivao sa žrtvom uzeti u obzir jer one pokazuju da je netko tko je bio primljen u policiju imao opsano ponašanje?

Te poruke su vrlo značajne. Ključno je pitanje u kakvom je psihičkom stanju bio muškarac i MUP treba preispitati svje procedure kod prijava nivih djelatnika u policiju, mora preispitati medicinske testove koji proizlaze i pri ovom bi se kazneno postupku trebalo obaviti psihijatrijsko vještaćenje.

Glavno je pitanje sada je li policija pogriješila prilikom prijama ovog policajca. Moguće je i da to nije jedini slučaj, ako im procedure prijama nisu dovoljno kvalitetne. Policajci nose oružje 24 sata, rade u stresnim uvjetima i kontroel njih bi trebale biti puno snažnije.


Reci što misliš!