Događaji

1. listopada

Terry Fox Run humanitarna utrka u Zagrebu skuplja sredstva za bolnicu u Klaićevoj

Terry Fox Run humanitarna utrka u Zagrebu skuplja sredstva za bolnicu u Klaićevoj

rikupljena sredstva na ovogodišnjoj humanitarnoj utrci Terry Fox Run namijenjena su za Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj, rekao je u subotu predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga tijekom tradicionalne prodaje majica na Cvjetnom trgu

"Novci koji se prikupe tijekom utrke namijenjeni su Zavodu za hematologiju i dječju onkologiju bolnice u Klaićevoj, odnosno za pomoć u liječenju i znanstveno istraživanje zloćudnih bolesti u djece", kaže Eljuga.

Terry Fox Run, 24. po redu u Hrvatskoj, održat će se u nedjelju, 1.listopada, na zagrebačkom Jarunu. Program počinje u 14 sati, a utrka na kojoj sudionici mogu trčati, šetati ili voziti bicikl, na rasporedu je u 16 sati.

Tjedan dana prije utrke na Cvjetnom trgu održana je prigodna prodaja majica sa slikom Terrya Foxa. Svatko tko kupi majicu doprinijet će liječenju malignih bolesti kod najmlađih sugrađana.

"Svake godine znanstvena istraživanja raka daju određene rezultate i učinkovitost liječenja je sve veća, ali nikad ne možemo biti zadovoljni jer želimo svu djecu izliječiti od zloćudnih bolesti", ističe predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

I prošle se godine trčalo za bolnicu u Klaićevoj, kada je prikupljeno 15.000 eura, a kao jednu od najvećih postignuća Eljuga ističe opremanje centra za transplantaciju koštane srži u djece. Naime, do 2005. Zagreb je imao samo centar za transplataciju koštane srži u odraslih osoba. 

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“.

Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini.

U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se danas, osim u Kanadi, održava u brojnim zemljama svijeta.

 


Reci što misliš!