Događaji

serijal planine

Doris Pinčić Guberović: Kada dođeš na vrh, shvatiš da je put postao ''cijeli život u malom''

Doris Pinčić Guberović: Kada dođeš na vrh, shvatiš da je put postao ''cijeli život u malom''
HRT

Planine je serija zabavnog i edukativnog putopisa u kojemu se uspinjemo na hrvatske planine i pritom upoznajemo ljude i krajeve.

Uskoro na Prvom programu HTV-a počinje s emitiranjem dokumentarna serija Planine.

Planine je serija zabavnog i edukativnog putopisa u kojemu se uspinjemo na hrvatske planine i pritom upoznajemo ljude i krajeve. 

Serija je to i o duhovnom putovanju, otkrivanju sebe i biti života. Jer tamo gore, daleko od civilizacije, u visinama spoznajemo i esenciju života - sebe kao mali dio golemog svijeta. Osjećamo prolaznost, a sve što nas mori izgleda manje i nevažno.

- Hodanje uzbrdo je poput života, ideš gore i katkad je teško, htio bi odustati, ali kada dođeš na vrh, shvatiš da je upravo to cijeli život u malom, kaže naša poznata glumica i voditeljica Doris Pinčić Guberović o tome što joj je donijelo iskustvo odlaska u planine.

- Što manje signala, što manje stvari, što više prirode to više srca i vraćanja sebi, dodala je Doris koja nas u prvoj epizodi vodi najpoznatijom stazom na Velebitu, Premužićevom stazom dugom 57 kilometara.

Uz Doris Pinčić Guberović, voditelji serijala su i pjevač i radijski voditelj Dražen Turina Šajeta koji hoda Učkom i planinskim hrptom koji se proteže sve do Plomina.

Manje je poznato da se može planinariti po otocima, a s književnikom Ivicom Prtenjačom hodamo po Lošinju i Cresu.

Književnica Tanja Mravak vodi nas na Mosor, a u zimskoj idili Gorskog kotara pratimo Milana Majerovića Stilinovićem, novinara i autora nedavno objavljenog romana "Srce mog medvjeda". 

- Svaki put na planini nešto naučim. Gore dobru lekciju može dati svatko koga sretneš. Vrijeme koje te prati, stijene i šume kojima prolaziš. Iznad svega, u planini se učiš biti strpljiv, ističe Milan Majerović Stilinović dodajući kako ne ide na planinu da je osvoji, već da ona njega posvoji.Na Dinaru, najvišu hrvatsku planinu, vodi nas pak naš najpoznatiji planinar, alpinist i putopisac Stipe Božić.

Autorice i scenaristice dokumentarne serije Planine su redateljica Maja Tokić i Nataša Kraljević Kolbas. Producent je Marko Kaić.

 


Reci što misliš!