Događaji

ulaganja

Novi Planinarski dom Planka na vrhu otoka Mljeta

Novi Planinarski dom Planka na vrhu otoka Mljeta

Na najšumovitijem jadranskom otoku Mljetu, na vrhu Veliki Planjak, smjestio se novi Planinarski dom Planka.

U srcu Nacionalnog parka Mljet, ovaj dom pruža spektakularan pogled na okolne otoke i otvoreno more, do kojeg vodi prekrasna planinarska staza.

Projekt obnove napuštenog vojnog objekta s ciljem stvaranja planinarskog doma na najvišem vrhu Nacionalnog parka Mljet, Veliki Planjak, započeo je 2019. godine na međunarodnom studentskom festivalu DA! u Zagrebu. Organizatori su s nagrađenim autorima predložili kao nagradu radionicu s umjetničkim kolektivom Numen/Foruse. Nikola Radeljković, koji je te godine bio član žirija festivala prijedlog je preformulirao u projekt obnove napuštenog vojnog objekta na Mljetu, prenamjenu građevine u planinarski dom. Uz podršku Nacionalnog parka Mljet, nagrađeni autori iz Hrvatske, Srbije i Slovenije formirali su multidisciplinarni tim mo:re, koji je proveo nekoliko godina na terenskim istraživanjima, planiranju i realizaciji obnove.

Stara vojarna, izvorno polusrušena kamena zgrada, preuređena je uz zadržavanje postojećih gabarita, dok je ključna preinaka bila otvaranje terasa s pogledom na Pelješac. Ova promjena transformirala je objekt iz zatvorene vojne baze u otvoren i gostoljubiv planinarski dom. Projekt se temelji na spoju mora i planine, odražavajući jedinstvenu prirodu Planjaka, dok su materijali, lokalnost i trajnost bili ključni pojmovi pri dizajnu.

Dom je nazvan Planka, aludirajući na planinu, stanku, čistinu i komad drva, dok je vizualni identitet doma osmišljen kroz originalnu tipografiju i ilustracije koje uključuju autohtone životinje Mljeta, pretvorene u strip junake.

Planka postaje energetski potpuno neovisna i funkcionalna

Jedan od glavnih koncepata dizajna je „traka“ – multifunkcionalni element koji se proteže kroz prostor, služeći kao klupa, polica, šank, info ploča ili ležaj. Korištenjem lokalnih materijala poput naplavina i kamena, dom se integrira u prirodni okoliš, stvarajući autentičnu atmosferu.

Unatoč izazovima pandemije, 2020. godine započeti su građevinski radovi, uključujući renovaciju krovišta, čišćenje okoliša te osiguravanje opskrbe vodom i električnom energijom. Stara gustijerna je obnovljena, a zahvaljujući solarnoj elektrani, dom je postao potpuno energetski neovisan i funkcionalan.

Godina 2024. donosi važan iskorak – Planka je dobila dozvolu za korištenje. Tim mo:re koji već pet godina radi na projektu, završio je uređenje blagovaonice i dnevnog boravka, uključujući izradu klupa i platforme u spavaonicama. Dom je sada spreman za prihvat posjetitelja, nudeći jedinstveno iskustvo boravka na vrhu otoka, uz čarobne zalaske sunca.

Ivan Sršen: Projekt “Planka” plod je ljubavi prema našem otoku

"Osim što je izrazito šumovit, Mljet je i nevjerojatno brdovit otok. Gotovo 200 km planinarskih i šetačkih staza povezuju polja, uvale i vidikovce Nacionalnog parka Mljet. Staze koje su nekad stanovnici koristili za obilazak svojih polja i stada, te brojni vidikovci, postali su prava atrakcija za posjetitelje. Upravo posjetitelji su danas pretežiti izvor prihoda, kako stanovnicima, tako i samoj Ustanovi s težnjom da se posjećivanje rasporedi na veći dio godine i tako produži posjetiteljska sezona, a u isto vrijeme smanji pritisak na prirodu. Logičan slijed bila je izgradnja planinarskog doma. Napuštena vojna karaula na najvišem vrhu Nacionalnog parka Mljet, Velikom Planjaku, pokazala se kao idealna prilika. Održivi način života i korištenja nacionalnog parka upravo se poklapa s idejom planinarstva, naročito kad znamo da su jedni od najvećih zaljubljenika u prirodu upravo planinari. Projekt ‘Planka’, koji se upravo završava, plod je jedne takve ljubavi prema našem otoku, kako entuzijastičnog tima “mo:re” pod vodstvom našeg poznatog dizajnera Nikole Radeljkovića, koja je živjela s projektom, tako i djelatnika te samih stanovnika nacionalnog parka, izjavio je ravnatelj Nacionalnog parka Mljet Ivan Sršen.

Članovi tima i polaznici radionice s ponosom gledaju na Planku

Nikola Radeljković, mentor projekta, prisjeća se izazova i inspiracija: "Prije samog projektiranja, uveli smo studente u ljepotu i divljinu Mljeta – penjući se strmim stazama i skupljajući morski otpad. Tek tada smo počeli razmišljati o dizajnu."

Ajda Auer, dizajnerica vizualnih komunikacija i polaznica radionice, najbolje opisuje svoje iskustvo s: ”Najbolja muka ikad! 

“Vrijeme na Mljetu teče drugačije, a ekipa je postala poput čopora koza koje istražuju svaki kutak i pogled. Planka je rasla s nama, malo po malo.” - ističe Anđela Brnas, produkt dizajnerica, mo:re / polaznica radionice.

Andrijana Kuzmanović, arhitektica i članica tima mo:re govori da je Planka više od projekta. To je želja da napušten prostor zaživi – simbol solidarnosti, slobode i zajedništva.

Projekt planinarskog doma je uistinu bio super kul, stvarno je bila dobra ekipa, a i onaj Nikola nije loš tip. Mljet je prekrasan otok, kao suvenir sad u sobi imam lubanju od mungosa koju sam pronašao pored Kulijera. Ovaj projekt je utjecao na moj osobni i profesionalni razvoj te mi je zadovoljstvo što sam imao priliku biti njegov mali dio, kazao je Zdenko Mikša, akademski slikar, mo:re i polaznik radionice.


Reci što misliš!