Događaji

15. izdanje

Održan jubilarni Etno festival u Benkovcu

Održan jubilarni Etno festival u Benkovcu
Radio Benkovac

Tradicionalni Etno festival u Benkovcu koji se svake godine događa u sklopu programa Benkovačkog kulturnog ljeta, doživio je svoje jubilarno, 15. izdanje u subotu, 15. srpnja 2023., u iznimno ugodnoj i vedroj atmosferi pod stoljetnim hrastom u dvorima Zavičajnog muzeja na Kaštelu Benković.

Organizator festivala, KUD ˝Branimir˝ Benkovac može itekako biti zadovoljan novim susretom izvornosti, tradicije i kulturne baštine, čiji istinski čuvari i njegovatelji, nastoje svim silama da to bogatstvo ne padne u zaborav.

Na ovogodišnjem jubilarnom izdanju festivala nastupilo je čak deset pjevačkih skupina, četiri ženske i šest muških, a koji su predstavljali svoja Kulturno-umjetnička društva i udruge, a samim tim i izvorne starinske napjeve krajeva iz kojih dolaze.

 

Na samom otvaranju festivala sve posjetitelje i sudionike pozdravio je zamjenik gradonačelnika Grada Benkovca Tomislav Klarica, rekavši između ostaloga da grad kao pokrovitelj ove manifestacije itekako prepoznaje potrebe, posebno kad su kultura, izvornost i tradicija u pitanju.

On je ujedno iskoristio priliku te je jubilarni, 15. Etno festival Benkovac 2023., proglasio otvorenim.

 

A onda su krenuli nastupi, najprije je, kako to i dolikuje domaćinu, nastupila Muška pjevačka skupina KUD-a ˝Branimir˝ iz Benkovca, otpjevavši dvije pjesme: ˝Ja poljubi curu prid materom˝ i ˝Otkad nismo zapivali jedan kraj drugoga˝.

Nakon njih pred publiku je stigla i prva Ženska pjevačka skupina koja je predstavljala KUD-a ˝Bokolje˝ iz Dobropoljane, s otoka Pašmana.

Pjevale su također dvije pjesme:˝Naše selo malo˝ i ˝Udat ću se˝.

 

Potom su u lovu na neku od nagrada festivala nastupili i dečki iz Muške pjevačke skupine KUD-a ˝Promona˝ iz Oklaja, Općina Promina koji su se predstavili dvjema pjesmama: ˝S Velebita poručuje vila˝ i ˝Ojkavica prominskog kraja˝.

Sve je nekako teklo po dobrom ritmu te je u nastavku festivala nastupila i Ženska pjevačka skupina KUU-a ˝Miljevci˝ iz Miljevaca, naselja između rijeka Krke i Čikole te planine Promine, na tek nekoliko kilometara udaljenosti od Drniša.

One su nastupile samo s jednom izvedbom i to pjesmom: ˝Treskavica miljevačkog kraja˝.

Isti takav nastup nešto kasnije izveli su i njihovi kolege, Muška pjevačka skupina iz Miljevaca.

 

Sljedeći su nastup imali benkovački susjedi, Muška pjevačka skupina KUD-a ˝Sudraga˝ iz Tinja.

Predstavili su se pjesmama: ˝Velebite i te tvoje stine˝ i ˝Sveti Paško i sveti Ivane˝.

 

Nakon sidraginih pjevača na pozornicu je stigla i Ženska pjevačka skupina ˝Kantalice˝ iz Zadra.

Predstavile su se trima pjesmama kraće izvedbe, ojkalicu: ˝Aj Bukovica i kotari zajno˝, ˝Bukovico moj debeli lade˝, što je, zapravo, netemperirano pjevanje uz sekundni završetak i žensku kantalicu: ˝Pisme moje u libriću stoje˝.

Kasnije se ispostavilo da su cure dobro, čak i izvrsno pjevale, no da to, prema sudu ocjenjivačke komisije nije taj izričaj koji pripada starom i izvornom, odnosno tradicijskom, koji se inače traži na Etno festivalu u Benkovcu.

 

U nastavku festivalskog programa publici i žiriju predstavila se i Ženska pjevačka skupina KUD-a ˝Kunjka˝ , još jedno društvo iz Tkona s otoka Pašmana.

One su se predstavile pjesmama: ˝Divojka je garoful gojila˝, ˝Pomoz Bože Isus i Marija˝ i ˝Oj divojko diži se iz dvora˝.

 

Pretposljednji nastup na ovogodišnjem festivalu imala je Muška pjevačka skupina KUU-e ˝Zvona Zagore˝ iz Mirlović Zagore, pjevajući ˝Ojkavicu˝ i ˝Treskavicu˝ iz Mirlovića.

I na kraju natjecateljski nastup jubilarnog, 15. Etno festivala u Benkovcu imala je Muška pjevačka skupina iz Knina koja djeluje pri KUD-u ˝Kralj Zvonimir˝.

Oni su pjevali: ˝Ojkalicu˝ i ˝Pod bas˝.

 

Svi su sudionici dobili zasluženi pljesak objektivne publike, a nakon njihova nastupa, posebna stručna komisija koja je bila u sastavu Danijel Šota, predsjednik Zajednice udruga čuvara kulturne baštine Lijepe naše, njegova zamjenica u tom savezu Ksenija Čirjak i etnomuzikol i prof. Jordanko Miloš, povukli su se kako bi donijeli konačnu odluku o najboljim izvođačima.

Dok su se oni bavili ocjenama, publiku su opuštali svojim nastupima Petar Strukar poznat po pseudonimu ˝Viteški lola, koji je u ovu prigodu stigao iz Srednje Bosne, točnije iz Viteza u Lašvanskoj dolini, koji je u svom nastupu otpjevao i pjesmu koju je u ovu prigodu sam napisao: ˝Dođe lola do Ravnih kotara˝.

Uz njega su se benkovačkoj publici predstavili još i Rada Vrančić iz Biograda koje je pročitala autorsku pjesmu: ˝Bukovico zemljo plemenita˝.

Bio je tu sa svojim stihovima i pučki pjesnik iz Mirlović Zagore Ive Burić, a šlag na ovaj zabavni dio festivala ukrašen je jednim skečom naslova: ˝Razbila sam ga˝, koji su izveli Kata i Bože, članovi HKD ˝Napredak˝ iz Knina.

 

Nakon toga publika je s nestrpljenjem iščekivala odluku žirija koja je uskoro i stigla.

I ove festivalaske večeri dodijeljene su četiri nagrade.

 

Najprije nagradu za izvornost osvojila je Ženska pjevačka skupina KUD.a ˝Bokolje˝ iz Dobropoljane.

Treće mjesto prema ocjeni žirija pripalo je Ženskoj pjevačkoj skupini KUD ˝Kunjka˝  iz Tkona s otoka Pašmana.

Drugo mjesto pripalo je Muškoj pjevačkoj skupini KUD-a ˝Zvona Zagore˝ iz Mirlović Zagore.

I na kraju prvo mjesto prema ocjeni žirija i Grand Prix jubilarnog, 15. Etno festivala Benkovac 2023. osvojila je domaća Muška pjevačka skupina KUD-a ˝Branimir˝.

 

Treba svakako naglasiti da su svim sudionicima festivala od strane organizatora uručene zahvalnice i prigodni pokloni, a koji su osigurali sponzori festivala ˝Ker-Vin˝ Tomislava Glavića iz Nadina, OPG Slobodan Knez Benkovac, Apartmani ˝Bukara˝ Ane Jurjević i ˝Papirys Grafika˝  Benkovac.

Ovaj jubuilarni Etno festival u Benkovcu iznjedrio je i dobio svoje nove pobjednika, zasluženo, ali se uvijek može konstatirati i da su svi sudionici na neki način pobjednici jer se prije svega bore za opstojnost ovog bogatstva izvorne i tradicijske baštine i samim tim ih je potrebno na poseban način nagraditi.

 

Pobjedu je još jednom i u izvrsnoj organizaciji odnio i KUD ˝Branimir˝ iz Benkovca i njegova uspješna voditeljica i kreatorica gospođa Ksenija Čirjak.

- Mnogi su na kraju bili jednoglasni, jedva čekamo vidjeti se i dogodine, poručuju organizatori.


Reci što misliš!