Događaji

ravni kotari

Obilje zdrave hrane, srdačni ljudi, netaknuta priroda i mir - sve više turista dolazi u zaleđe Zadra

Obilje zdrave hrane, srdačni ljudi, netaknuta priroda i mir - sve više turista dolazi u zaleđe Zadra
Marko Ledenko Mane

Benkovac je ne tako davno bio područje od posebne državne skrbi. Od rata do danas mnogo se uložilo pa se sada može već i čuti da je naša Provansa. Obilje zdrave hrane, srdačni ljudi, netaknuta priroda i mir, razlozi su zašto iz godine u godine sve više turista dolazi u zaleđe Zadra, Ravne kotare i Bukovicu.

Benkovac danas više ne izgleda kao prije. "Ušminkana" šetnica, nova tržnica pa čak i fontana na užeglom benkovačkom kamenu. Njome se šetaju i turisti iz Australije, piše Radio Zadar.

- Bili smo na sajmu prošli mjesec, malo u šetnju, svi su na mjestu, sve je lijepo, malo je napravljeno poslije rata to. Mi smo došli prvi put 96. poslije rata, super izgleda sada, za HTV Regionalni dnevnik rekla je Venessa Basić iz Australije.

Kaže Venessa, spuste se oni i do mora. A njezini dečki više se boje ovdje morskih ježeva, nego morskih pasa u Australiji. Ovo je i novouređeni turističko-informativni centar sa suvenirnicom te gastro i wine shopom.

- Koji prvi puta na jednom mjestu objedinjuje sve proizvode Bukovice i Ravnih kotara, sve ovo najbolje iz našeg zaleđa, kazao je Vanja Čvrljak, direktor TZ Ravni kotari.

A to najbolje je, jednostavno, šaka zdravlja, pršut kojemu nitko od prolaznika ne može odoljeti, a ni domaćima nije dosadio.

- Ovaj pršut je baš dobar. Benkovac i benkovačko područje u turističkom smislu je naša dalmatinska Provansa, istaknula je Josipa.

Vrijedna Antonija Gašpar čeka petog sina. Trudna je šest mjeseci . Sve na štandu njezinih je ruku djelo. No, turisti će zasigurno radije jesti ono što mama Antonija kaže, domaće, zdravo i nešpricano.

I Marija iz obližnjih Ceranja Gornjih od prošloga mjeseca prvi put iznajmljuje turistima kuću s bazenom.

- To su prvi turisti i zadovoljni smo. S obzirom na to da su sve bili dečki, kuća nije u kaosu što je najbitnije, rekla je Marija, iznajmljivačica kuće s bazenom.

Od 25. ovoga mjeseca počinje i uvijek originalno Benkovačko kulturno ljeto. Bukara, prisnac party, vinski festival i festival ojkanja, događaji su koje turisti sa zapada ne zaboravljaju, i koji ih, nakon užurbanog radnog ritma, zasigurno, opuštaju.

 


Reci što misliš!